Home

Achtergrond 289 x bekeken 4 reacties

Spanje wil mening EU toekomst zuivelbeleid

Het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie wil maandag de mening horen van de EU-lidstaten over het marktbeleid in de zuivel na 2013.

Dit geldt overigens ook voor andere sectoren.

In beginsel zet de Europese Unie er op in dat na 2013 een beperkt aantal marktordeningsinstrumenten overeind blijft. Het Spaanse voorzitterschap vraagt zich echter af of in geval van grote marktcrises, zoals in de zuivelsector, nog wel middelen genoeg overeind blijven om snel en daadkrachtig te kunnen zorgen voor marktstabilisatie.

Voor de High Level Commissie voor de toekomst van de zuivelmarkt hebben de EU-organisaties voor de zuivelhandel en -industrie al aangedrongen op behoud van ook de exportrestitutie. In het WTO-overleg staan die ter discussie. Diverse Europese landbouworganisaties en ook lidstaten stellen daar inmiddels vraagtekens bij.

Het Spaanse voorzitterschap lijkt te twijfelen. Het vindt het in ieder geval belangrijk dat gelijkwaardige concurrentieverhoudingen in stand moeten blijven. Dat kan betekenen dat Spanje ook het instrument van exportrestituties achter de hand wil houden voor de periode na 2014.

Een complicerende factor is waarschijnlijk wel dat Europa na 2014 waarschijnlijk wel behoorlijk wat minder geld heeft te besteden voor de landbouw dan het nu kan doen, stelt Spanje. Het spreekt letterlijk van een tekort aan financiële middelen.

Marktstabilisatie is niet de enige manier om de inkomens in een tak als de melkveehouderij op peil te houden, Ook zouden inkomensverzekeringen een instrument kunnen zijn, mits dat in WTO-verband wordt toegestaan. Nationale steunverlening zou in uitzonderlijke gevallen kunnen worden toegestaan, maar daar wil Spanje toch terughoudend mee zijn.

Het gevaar is anders te groot dat het landbouwbeleid wordt gerenationaliseerd. Toch wil de EU voldoende instrumenten behouden om de boereninkomens op peil te kunnen houden, temeer omdat de bedrijfstoeslagen op termijn hun historische referentie zullen verliezen en dalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Vooruit boeren, ga de hoeveelheid nu even beperken en wanneer er ruimte is, deze voorzichtig benutten. De eevoudigste manier om meer voor je melk te beuren!! Wel doen hoor. Sluit je aan bij de EMB!! Voor China of de wereldmarkt hoef je niet te produceren die redden zich wel.

 • no-profile-image

  en

  En de andere boeren (varkens, kippen, akkerbouw, pelsdieren.)

 • no-profile-image

  Han

  De EU kan misschien wel meer doen met het landbouw budget dan ze nu doen. Ik stel voor dat de ambtenaren en anders de landbouw voormannen eens creatief gaan denken over hoe doe zorg je voor een stabiele voedselmarkt in de EU. Laat de rest van de wereld maar eens zorgen voor zijn eigen winkel schappen. Verkopen onder de productie prijs loopt vroeg of laat scheef. Vroeg of te vroeg ingrijpen is altijd beter dan niet of te laat ingrijpen. Laat ik het anders zeggen; Produceren voor de composthoop is >verspilling< en zeker zo erg >milieu belasting<.

 • no-profile-image

  .

  20 feb 2010 23:46

  Zonde van het geld in deze crisis tijd en bovendien gestolen bij de collegas want die hebben evengoed recht op subsidie.

  Geplaatst door vrek, friesland

Of registreer je om te kunnen reageren.