Home

Achtergrond

Snijmais: veel celwanden en zetmeel

Eén kilo snijmais bestaat voor 35 procent uit zetmeel en 40 procent uit celwanden. De overige 25 procent wordt gevormd door eiwit, vet, suiker en organische zuren.

Zetmeel is voor 98 procent verteerbaar en met 45 tot 50 procent de belangrijkste energieleverancier van mais. Een kwart tot 30 procent van de energie komt uit de celwanden, die op dit moment voor 40 tot 60 procent verteerbaar zijn. Daar is kortom nog winst te behalen, constateert Limagrain.
Zaadleverancier KWS plaatst vraagtekens bij het belang dat wordt gehecht aan celwandverteerbaarheid. ”Een kilo zetmeel is energetisch tot wel vijf keer zoveel waard als 1 kilo celwanden. De focus in teelt van voedermais moet daarom liggen op zetmeel per kilo drogestof en de zetmeelopbrengst per hectare.” Eigenschappen waarin veel KWS-rassen sterk zijn.
KWS heeft eveneens diverse nieuwe rassen, zoals de zeer vroege Coryphee, de vroege Aphrodite en vroege zetmeeltopper Ricardinio. Deze rassen zijn volgens KWS geschikt als snijmais, CCM en korrelmais. De middenvroege dubbeldoelmais Torres heeft een zeer hoge drogestof- en korrelopbrengst. KWS hecht overigens weinig waarde aan het bestaande rassenonderzoek voor snijmais en heeft een eigen proefveld- en evaluatiesys-teem voor maisrassen: Maisanalizer.
Teelt, oogst en wijze van gebruik zijn echter zeker zo belangrijk als rassenkeuze, zegt KWS. ”Ook kunnen telers de concentratie aan zetmeel en dus aan voederwaarde, sterk opkrikken door hoger te hakselen. Slecht verteerbare stengeldelen blijven dan op het land.” De opbrengst zou nog hoger kunnen zijn bij optimale bemesting, maar daar is geen ruimte voor. ”De hoeveelheid meststoffen die we mogen geven is lang niet toereikend voor topopbrengsten die we kunnen realiseren.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.