Home

Achtergrond 274 x bekeken

Snel vinden van mastitiskiemen blijkt moeilijk

De Petrifilm is niet betrouwbaar genoeg om de kiem die mastitis waarschijnlijk heeft veroorzaakt op een melkveebedrijf te identificeren.

Slechts in 43 procent van de gevallen kon de ziektekiem worden gevonden, blijkt uit onderzoek in opdracht van LTO Noord.

Mastitis is de duurste infectieuze ziekte waar Nederlandse veehouders mee te maken hebben. Daarom zijn er verschillende controleprogramma's ontwikkeld. Een daarvan is de zogenoemde Petrifilm. Melk van koeien met mastitis wordt in een vereenvoudigde petrischaal, de Petrifilm, gekweekt. Daarna moet binnen een dag te zien zijn welke bacterie de uierontsteking veroorzaakt.

Doel van het onderzoek was om te bepalen of de Petrifilm in minimaal 70 procent van de gevallen van klinische mastitis de kiem kan identificeren die de mastitis waarschijnlijk heeft veroorzaakt. De testen werden op dertig verschillende melkveebedrijven uitgevoerd. "In Canada wordt dit systeem op grote schaal gebruikt", vertelt Menno Douma, beleidsmedewerker bij LTO-Noord. "Onder Nederlandse omstandigheden blijkt het echter te ingewikkeld om goede resultaten te boeken." Douma geeft aan dat vooral omgevingsbacteriën zorgen voor vervuiling van het resultaat. Voor bedrijven met strakke protocollen en geconditioneerde omstandigheden is de Petrifilm volgens Douma wellicht wel interessant.

Identificatie van mastitiskiemen is in de verbetering van uiergezondheid op een melkveebedrijf van groot belang voor een effectieve bestrijding.

Een goed systeem waarbij alle melkmonsters worden onderzocht kost relatief veel geld en de uitslag laat lang op zich wachten. Hierdoor kan pas in een later stadium een therapie keuze worden gemaakt. Daarom is behoefte aan een snelle en goedkope diagnostische test om te bepalen welke kiem klinische mastitis veroorzaakt. Het liefst een test die op de boerderij kan worden uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.