Home

Achtergrond 380 x bekeken

'Snel EU-standpunt over bankenplan Obama'

De EU moet snel komen met een standpunt over de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama voor de bankensector.

"In de Verenigde Staten is nu meer mogelijk dan jarenlang het geval was. We moeten dit momentum grijpen'', zei minister Wouter Bos van Financiën dinsdag na beraad met zijn EU-collega's in Brussel.

Bos reageerde eerder positief op de ideeën van Obama. Die wil de banken via een speciale heffing mede laten opdraaien voor de kosten van de kredietcrisis. Ook wil Obama het risicovolle zakenbankieren scheiden van het bankieren voor particulieren. De details moeten nog worden uitgewerkt.

Volgens Bos is er in de EU wel overeenstemming dat er een vorm van bankenbelasting moet komen, maar lopen de meningen nog uiteen over hoe dat zou moeten. Het gescheiden houden van bancaire activiteiten ligt gevoeliger. Volgens ingewijden voelt onder meer Frankrijk daar niets voor. Bos zei de uitkomst van de discussie over dat onderwerp niet te kunnen voorspellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.