Home

Achtergrond 1 reactie

Slachtcapaciteit onder de loep bij ziekte-uitbraak

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) gaat een analyse maken of er voldoende slachtcapaciteit is in de verschillende compartimenten bij uitbraak van een besmettelijke dierziekte, zoals varkenspest.

Dit is een van de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het convenant Diergezondheidsfonds. Onderdeel van de analyse is ook een onderzoek naar de mogelijkheden om corridors in te stellen van een ingesloten gebied naar slachterijen buiten zo’n gebied. Uiterlijk eind april moet duidelijk zijn hoe het is gesteld met de slachtcapaciteit in de verschillende compartimenten.

De afgelopen vijftien jaar zijn veel middelgrote en grote varkensslachterijen gesloten. In het Noorden zijn de slachterijen in Emmen en Meppel gesloten. Ook in Olst, Twello en Almelo in Overijssel zijn bedrijven gesloten. In Gelderland zijn slachterijen gesloten in Doetinchem en Lievelde. In Limburg verdwenen bedrijven in Weert en Geleen.

Door deze bedrijfssluitingen ligt het zwaartepunt van de slachtcapaciteit van vleesvarkens in de provincies Gelderland en Brabant. Buiten deze provincies is alleen in Zuid-Holland (Westfort in Gorinchem met tussen de 500.000 en 1 miljoen slachtingen) en in Limburg in Kerkrade (Slachthuis Kerkrade met tussen de 100.000 en 500.000 slachtingen) een vleesvarkensslachterij actief.

Eén reactie

  • no-profile-image

    a hamstra

    en de vakorganisatie stond aan de wieg van deze sluitingen,
    of zijn er nog die denken, dat de regering in staat is zoiets te bedenken?
    en de boer blijft onder betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.