Home

Achtergrond 8 reacties

Saksische boer krijgt schade door wolven vergoed

De Duitse deelstaat Saksen mag veehouders, die schade lijden door hongerige wolven in het gebied, vergoeden.

De Europese Commissie staat toe dat boeren tot 80 procent worden gecompenseerd. Het is volgens de Commissie de eerste keer dat zulke schade aan levende have door beschermde dieren wordt vergoed. De wolven worden zo zwaar beschermd, dat boeren de dieren niet mogen verdrijven, laat staan doden.

Met het steunprogramma, dat loopt tot eind 2013, is 200.000 euro gemoeid. Daarvan kunnen, naast de gedode dieren zelf, de kosten voor schade aan hekken en voor het verwijderen van kadavers worden vergoed. Boeren moeten wel voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen, zoals het houden van herdershonden of plaatsen van rasters.

Voorlopig valt alleen schade aangericht door wolven onder de compensatieregeling. In de toekomst kan die worden uitgebreid naar schade door beren en lynxen, aldus de Commissie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Als de wolf hier komt ,zijn de geitjes geruimd

 • no-profile-image

  koetje

  Dan komt de wolf uit zich zelf wel naar Nederland bedoel je Piet?Dan hebben we nog even tijd om een jachtvergunning te halen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  In 5 jaar tijd heben de Wolven in Saksen, zich vertienvoudigd, Van 5 in 2004, naar 47 in 2009. Bovendien heeft de Wolvenfamilie in Brandenburg en Meckelenburg-Voorpommeren, ook een groeiende familietak... Doodschieten mag beslist niet!!!... Het kan namelijk gebeuren dat, dan in Duitsland, de doodstraf weer wordt ingevoerd!!!... @Han, in verband met jouw vraag, of ik een zwangere Wolf kan leveren, even geduld a.u.b. Dit onderonsje moet even bezinken, anders denken ze nog dat ik de wolven illegaal ge-exporteerd heb, groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als de Wolf overal zo in de watten gelegd wordt als hier, in Saksen (waar ik woon), zal het geen 5 jaar meer duren!!!...

 • no-profile-image

  koetje

  Geweldig nieuws voor de Partij voor de Dieren ,kunnen ze mooi stage gaan lopen in Saksen want ze willen ook de wolf dolgraag naar Nederland halen.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Kun jij een zwangere wolf leveren om in de grachten gordel of op het Malieveld los te laten, zodat de Nederlandse uperten binnenkort kan genieten van spelende welpjes en sociaal winkelende moeder wolf. Lijkt me beter dan afwachten tot ze eerst via de Veluwe en de Flevopolder het stadse westen bereikt.

 • no-profile-image

  gj

  Wolven hier in Nederland?
  Geen probleem. We huren Zeeuwse boeren in. Een aantal jaren geleden hadden zij daar ook een ontsnapte of verwilderde wolf.
  Het probleem was reeds na enkele weken uit de wereld....

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste GJ, dat was een hele tijd geleden in, jawel, de Hedwigepolder bij Saeftinghe! Dat was toch een Mechelse Herdershond die bij een grensbordeel in Nieuw Namen was weggelopen en in Saeftinghe enkele Natuurmonumenten-beheerschapen had doodgebeten? Niemand vroeg zich af hoe en waarom een wilde wolf de Schelde overgezwommen zou zijn. Want hij had toch ook gewoon de Liefskenshoektunnel kunnen nemen! En Piet: twee jaar geleden zag ik in het Wuelfnererbruch tussen Koethen en Drosa 's ochtends vroeg ook een groot dier lopen. Dat bleek een wasbeerhond te zijn. Ik weet niet wat men in Sachsen Anhalt allemaal heeft uitgespookt, maar er vloog daar ook een Lannervalk rond. En dat is een woestijnvogel! En even ten westen van Torgau kwam ik in een gebied terecht waar het stikte van de reeën, edelherten, damherten en moeflons. Bleek een Hege Reservat te zijn. Ten behoeve van de jacht! Is men er eigenlijk wel zeker van dat die wolven niet stiekem door jagers worden uitgezet om erop te kunnen knallen? Want ik kijk echt nergens meer van op.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.