Home

Achtergrond 198 x bekeken 5 reacties

SGP: verkiezingskoorts

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het ruimen van schijndrachtige melkgeiten- en schapen op met Q-koorts besmette bedrijven.

Een motie van de SGP daartoe werd donderdagavond aangenomen, ondanks vermanende woorden van landbouwminister Gerda Verburg.
Zij vindt het sparen van dieren die drachtig lijken maar dat niet zijn onverantwoord. De kans is volgens de landbouwminister te groot dat een echt drachtig dier wordt gemist, met alle gevolgen van dien. Zij ontraadde de motie dan ook. Het is nog even de vraag of zij de Kamer blijft trotseren, of dat de minister deze schapen en geiten toch zal sparen.

Het is te prijzen dat de Kamer zoekt naar mogelijkheden het aantal te ruimen dieren te beperken. Deze motie komt echter wel rijkelijk laat; de ruimingen zijn voor het grootste gedeelte al achter de rug, waardoor met dit initiatief maar weinig schapen en geiten kunnen worden gered.

De motie lijkt dan ook vooral te zijn bedoeld voor de bühne. Hoewel de SGP zelden symboolpolitiek kan worden verweten, heeft het er alle schijn van dat daar in dit geval wel degelijk sprake van is. Ook de partij van Bas van der Vlies is verkiezingskoorts niet vreemd.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim

  Ik vind de kop volledig misplaatst. De SGP doet never en nooit aan zulke soort profilering, het is de enige partij die nog voor de boeren opkomt, dus verwijderen die kop of veranderen.

 • no-profile-image

  harmen

  Dat klopt, de SGP -in elk geval Bas van der Vlies- is de enige partij met hart voor de boeren. Maar deze motie is wel erg mosterd na de maaltijd. Het hele beleid is gestoeld op aannames. En als je aanneemt dat schijndrachtige geiten geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, had dan in elk geval ook tegen het ruimen van tijdig gevaccineerde dieren gestemd. Of tegen het ruimen van bedrijven met een hele lage besmetting. Of beter nog; tegen dit hele beleid.

 • no-profile-image

  Inge

  Bij het scannen van geiten is heel goed te zien of een geit drachtig of schijndrachtig is. We hebben steeds geroepen dat schijndrachtige geiten geen gevaar opleverd voor de volksgezondheid, maar naar ons werd niet geluisterd. En nu de tweede ronde bijna klaar is, wordt de politiek eindelijk wakker. Veel te laat dus!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  mag VERBURG nu a.u.b. OPSTAPPEN ,ze is niet onmisbaar .

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik ben de laatste die haar tegenhoudt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.