Home

Achtergrond 37 reacties

Rutte: CDA vergeet het platteland

VVD-leider Mark Rutte vindt dat het CDA het platteland aan het vergeten is.

Bij het aantal agenten in minder bevolkte gebieden, de mogelijkheden voor natuur en de aanpak van de krimp op het platteland geeft het CDA in de ogen van Rutte niet thuis. "De VVD maakt geld vrij voor minstens duizend agenten voor het platteland, het CDA blijft hangen in de discussie of de bezuinigingen bij de politie nu wel of niet ten koste gaan van het blauw op straat'', aldus Rutte vandaag.

De manier waarop het CDA wetgeving rond natuurgebieden wil toepassen, zorgt er verder volgens hem voor dat het land op slot komt te zitten. "Bedrijven mogen niet meer uitbreiden, boeren moeten hun koeien op stal houden en natuurrecreatie wordt aan banden gelegd. Zo kun je niet met de buitengebieden omgaan.''

De druppel die de emmer deed overlopen was in de ogen van de VVD-leider de opmerking van CDA-staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) vorige week dat mensen beter geen huis kunnen kopen in dunbevolkte gebieden, omdat die door de verwachte krimp over een paar jaar mogelijk onverkoopbaar zijn. "Ongehoord'', vindt Rutte.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel stelt in een reactie dat Rutte "een beetje de weg kwijt'' is. "Het CDA is de enige partij die zich al jaren inzet voor het landelijk gebied, terwijl de VVD een Randstadpartij is die nog nooit oog heeft gehad voor de dorpen in de regio'', aldus Van Geel.

Volgens hem zijn er de afgelopen jaren juist drieduizend agenten bijgekomen, en het komend jaar nog eens duizend. Volgens Van Geel is het ook juist de VVD "die boeren hun inkomsten af wil nemen door het Europees landbouwbeleid af te schaffen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Rutte is zelf de vertegenwoordiger van het groot kapitaal waaronder ook de retail valt die de boeren en tuinders tot op het bot toe uitknijpen.

 • no-profile-image

  monique van vooren

  Sinds Herkauwer, Spotvogel en vele andere kritische kenners hun inbreng geven in de forums in het Agd, is de kwaliteit ervan giga omhoog gegaan. Alleen absoluute stomkoppen kunnen daar wat tegen hebben. Dus mensen: doorgaan alsjeblieft.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ik heb gisterenavond het debat gezien en goed op Van Geel gelet. Volgens mij vergeet het CDA niet alleen het platteland, maar ook al het eigen wanbeleid en shitbestuur. Wat een zelfingenomen schobbejak is dat ventje zeg. Het zal je politieke leider maar zijn! Bah.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet ik doe helemaal niet stoer. En je hebt mij nooit horen of zien zeggen dat enige minister zélf met virale en bacteriële smetten aan het rondstrooien is of is geweest. Daar zijn immers top- en beleidsambtenaren voor, die dat natuurlijk ook weer niet zélf doen. Daar hebben ze namelijk hun instituten voor. Ergo, hun ambtenaren! Steeds moeilijker te doorgronden en almaar lastiger te bewijzen! Kijk maar hoe het ook nu weer loopt met de geiten: vanuit de Bezuidenhoutseweg via CVI- AID- RVV en VWA. Dat alles heeft nul komma niks met ufo's te maken! Maar het komt allemaal wél haarscherp overeen met hetgeen Spotvogel al in 2003 beschreven heeft. En het wordt alleen maar erger! Of jij het wilt geloven of niet zal mij worst wezen, maar er zou snel een parlementair onderzoek moeten worden ingesteld. Dan kan Apotheker zijn verhaal ook eindelijk eens kwijt!

 • no-profile-image

  Piet WIsse

  Och, het geeft mooi de manier van onderzoek aan van Herkauwer. Beetje stoer doen dat hij weet dat Kolderveen in Steenwijkerland ligt en dat Apotheker al jaren burgermeester van Sneek is.. In dat zelfde genre zie ik je ufo-theorieen over MKZ. Zeker, aan Apotheker zijn we goede landbouwminister verloren, maar dat betekend nog niet dat Brinkhorst in eigen persoon MKZ importeerde.

 • no-profile-image

  grens

  Gooi die herkauwer dan ook maar in de kliko, opgeruimd staat netjes! Wat een galbak.

 • no-profile-image

  verzopen boer

  Welke partij beloofde voor de verkiezingen die polder in zeeland niet onder water te zetten en deed het later toch? typisch cda!

 • no-profile-image

  een van die tijd varkensboeren

  is de VVD vergeten dat toen van
  Aartsen aan het landbouwbewind was ;dat er veel varkenshouders de nek zijn omgedraaid door het bewind wat hij voerde ,en meende ook nog dat hij het platteland daar een dienst mee bewees
  goddank dat hij niet lang die septer heeft mogen zwaaien ,als dit nog lang was doorgegaan was ervan de hele landbouw niet veel meer overgebleven

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vanavond werd Pieter van Geel bij Pauw en Witteman door Alexander Pechtold onder vuur genomen. Wat een vies stukje excrement is dat zeg. En dan heb ik het dus over de partijleider van het CDA. Die kan wat mij betreft zo de kliko in, want die wil ik niet door mijn toilet spoelen!

 • no-profile-image

  sjaak vrakking

  Het is alleen maar jouw politieke leider als je stom genoeg bent om lid van het CDA te zijn, Jan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Knorrie en Willy, wat een knoerisachtereinden zijn jullie. Zeik niet over Van Aartsen want dat was gewoon een politiek liberaal ambtenaartje. Die had geen grein macht! Wat er feitelijk gebeurde met de Varkensruimingen en later onder agridebiel Brinkhorst dat was niet des Ministers, maar dat was de macht van de top- en beleidsambtenaren! En die maken nu nog steeds de dienst uit op LNV. CDA-gecertificeerd! Het is maar dat jullie het weten!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  alleen als er oorlog komt heeft men de boeren nodig ,daar kunnen ze dan hun eten nog halen ,of zijn de boeren dan afgeslacht .leve de politiek.

 • no-profile-image

  johan

  Bij het CDA zullen ze Rutte niet gauw vergeten!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Maar dan wél een galbak die de grenzen van politiek fatsoen en ethische deugdelijkheid nog nooit met voeten getreden heeft!

 • no-profile-image

  knorrie

  Was het niet van Aartsen van de vvd,
  die de varkensboeren rechten ontnam, of is rutte dit al vergeten.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Wie was ook al weer Gerrit Zalm? Had die niet iets bij de DSB? Inderdaad ja. Graaier met een wit boord en een grote stropdas..Van die lui met je het echt hebben in de land en tuinbouw.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Als ik de reacties zo eens lees, weet ik weer precies waarom ik niet meer ga stemmen.

 • no-profile-image

  Jan

  Hoge CDA en SGP ambtenaren, het LTO en ook de Rabobank hebben er een knoeiboel van gemaakt op het platteland. Tuurlijk zijn er ook VVD ambtenaren bij betrokken geweest, maar daar ligt niet de angel. Dorpen moesten vooral groeien om de steden te ontlasten. Industrie kwam er ook al om die redenen. Daarbij de schaalvergroting en bioindustrie die allerlei ziekten meebrengen. Kleine boeren werden de nek omgedraaid en niemand die er een traan om liet. Kunnen we nog spreken van platteland of gaat het enkel nog om een grote achtertuin die precies is ingericht door de tuinarchitecten van het LNV? Triest. De leegloop van het rommeltje dat platteland wordt genoemd zal uitkomst brengen.

 • no-profile-image

  henk

  Brinkhorst was ook al niet best,die was toch van D66 ?

 • no-profile-image

  hörd

  Uit een onderzoek naar het stemgedrag van LNV ambtenaren een jaar of 5 geleden bleek dat 60% groenlinks stemde.Ik bedoel maar:als je met zulke soldaten de oorlog moet winnen.....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Annemarie Jorritsma, ook VVD vond het schandalig dat er zoveel grond voor de land en tuinbouw nodig was ,daar kon heel wat beters mee gedaan worden volgens haar.
  (hoezo landbouw onvriendelijk )

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jorritsma's man heeft een aannemingsbedrijf in Bolsward. Zij denkt alleen maar in bouwkavels en wegtrace's! En zo'n poll zegt absoluut niks over het stemgedrag van de ambtelijke top bij LNV. En dat zijn de kwaaie rakkers achter het beleid!

 • no-profile-image

  cor

  Helemaal mee eens Karin.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Balkenende denk vooral aan het toekomst van het olieleidingenbedrijf van zijn broer, sinds een paar jaar ook in Afghanistan en Irak actief. Lubbers hielp zijn broer immers ook altijd in Koeweit, dat is heel gewoon bij de CDA.
  Aan het begin van de week stemmen ze voor geitenruiming en een dag later lopen ze in een protestmars mee.
  En Bos hetzelfde, reclame van staatsbedrijf ABN, Europees/Landelijk aanbesteden? Wel nee joh, Bos heeft nog een goede vriend die is net een reclamebureau gestart.
  De laatste jaren heb ik wel goede dingen voor de landbouw gezien van de VVD.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dan valt er toch niets meer te kiezen, Karin. Deugen doen ze geen van allen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Welke goede dingen dan, Drentse boer? Ik bedoel dit niet sarcastisch.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Drentse Boer bedoelt misschien de periode Jozias van Aartsen? Dat was nog eens een mooie CDA-putsch! Eigenlijk zou Gerrit Braks er namelijk voor zorgen dat de varkens, die er dankzij zijn 'beleid' veel teveel waren gekomen, weer ijskoud weggesaneerd zouden worden. Maar toen kwam onvoorzien de visfraude ertussen en werd Braks vervangen door Piet Bukman. Ook CDA, maar geen blijvertje, omdat Lubbers een jaar later eindelijk verdween en Paars 1 aantrad. Dat gaf CDA/LNV de kans van hun leven om de VVD het eerste ruimingsvarkentje te laten wassen. En aldus geschiedde in die dagen! Nadat Jozias naar BuZ was vertrokken kwam in Paars 2 Hayo Apotheker van D66 op LNV, maar die wilde absoluut niet meewerken aan het louche Mkz plan. Nadat hem- naar verluidt onder dreigementen - te kennen was gegeven dat hij maar te doen had wat hem werd opgedragen, maakte men deze minister geworden Apotheker, burgemeester van Sneek! Hayo werd vervangen door Brinkhorst en die had helemaal geen moeite met grootschalig ruimen. Twee jaar later trad Balkenende 1 aan en kreeg Cees Veerman carte blanche om excessief pluimvee te gaan ruimen. En dat zet Verburg nu gewoon door bij de geiten en straks bij de schapen. Daarna begint het cirucs weer van voren af aan! Omdat het CDA graag vooruit kijkt, ziet men een boerenleeg platteland aan de politieke einder opdoemen. Daarom vergeet men die heikneuters en heeft de blik al jarenlang op verre horizonten gericht. Want voor een partij met grootheidswaan is dit land veel te klein!

 • no-profile-image

  wim

  Was het niet de paarse coalitie, INCLUSIEF DE VVD, die de natuurwetgeving heeft afgetikt in 1998?
  En zijn het niet de liberalen die zo snel mogelijk van de toeslagrechten af willen.
  Lees het europese verkiezingsprogramma van de liberalen er maar eens op na....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké: dan werd hij eerst burgemeester van de Kolderveense Bovenboer en De Klosse. En pas daarna van Snits. Nou tevreden? Het gaat hier helemaal niet om de verdere carriére van Hayo Apotheker, maar om de feitelijkheden rond hetgeen er zich al vele jaren op LNV afspeelt. En waar de boeren en hun gezinnen en dieren het slachtoffer van worden. Als je iets zinnigs mee te delen hebt over de tegen Hayo op LNV geuitte bedreigingen dan horen we het graag. Pulp mag je van mij in het jiskefet mieteren.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Van AArtsen heeft de rechten gestolen!!!!!!!

 • no-profile-image

  aan pulp

  Herkauwer, je zit maar een beetje achteraf te googelen, doe het dan wel goed want het stikt van de fouten. Zo is Apotheker nu net geïnstalleerd in Sneek, daarvoor jarenlang burgemeester geweest in Steenwijkerland.

 • no-profile-image

  Chris

  De opmerking van Ank Bijleveld was verfrissend; want waar. Juist het CDA is goed in het niet spreken van de waarheid en dan komt Ank met een terechte waarschuwing. Je kunt er ook beter geen huis kopen vanwege de besmetting met q-koorts. Ook is het er niet prettig omdat er te weinig voorzieningen zijn. Hierbij denk ik niet aan winkels etc. maar aan zaken als een rechtsbijstandswinkel, een goede bibliotheek, goede (openbare) scholen in de buurt, activiteitencentra en goed openbaar vervoer. Voor mensen die afhankelijk zijn of denken dat te zullen worden kunnen maar beter niet op het plattelang gaan wonen. Mooie natuur...nee, stinkende bedrijven met koeien die altijd binnen staan en trieste dieren in een wei waarvoor geen enkele beschutting is tegen extreme weersomstandigheden. Het platteland is kapot gemaakt door schaalvergroting en bedrijvigheid. Maak er dan maar een groot fabrieksterrein van en blijf er vooral weg. Er valt niks te vinden dan kommer en kwel. Meestal heb je ook nog een plattelandspolitiek. Dan mogen de weinige voorzieningen die er zijn niet op zondag open. Je mag dit niet, dat niet, zus niet, zo niet en moet liefst in het zwart gekleed zondags naar de kerk. Het platteland is hierdoor een soort minirampgebied voor gewone mensen. Geweldig Ank, zeg maar waar het op staat en misleid potentiële kopers niet met valse praat.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zucht!!!! Mensen, waarom begrijpen jullie nou niet dat een politiek ministertje niks heeft in te brengen tegen topambtenaren die jaar in jaar uit LNV bestieren? Die maken de dienst uit. Die maken jullie kapot. En die staan naast hun staatsinkomen ook nog op een onduidelijke loonlijst. Moet ik nog duidelijker zijn?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jan, jij begrijpt helemaal hoe het in elkaar steekt. Er wordt al tientallen jaren vuil spel gespeeld over de rug van buitengebied en boerenstand. Daarbij is iedere deugdelijke wet en regelgeving door confessionele politici net zolang uitgekleedt totdat er niks anders meer van over was dan een kaal staketsel. Natuurlijk Melkveehouder, daar was uiteraard het grootkapitaal bij betrokken. Maar dan wel vooral in de vorm van de Rabobank. En die organisatie zit rotsvast verankerd in het CDA. Nét zoals het CDA al meer dan een halve eeuw de dienst uitmaakt op LNV. Lardiois, Van der Stee, de Koning, Braks, Bukman, Veerman, Verburg! Daarom is het kortzichtig om te denken dat het huidige LNV-beleid uit de koker van Verburg komt. Zij voert alleen maar de beleidslijnen uit die al jarenlang door de ministeriële top- en beleidsambtenaren zijn uitgezet. Ga maar eens aan Hayo Apotheker vragen wat er gebeurd als een minister zich daar niet aan wenst te houden!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wie herrinnert zich niet het wangedrag van Oplaat tijdens de MKZ crisis, of Zalm die kotst op de landbouw

 • no-profile-image

  ondernemer in melkveehouderij

  Goh zeg, de CDAers zijn wel direct op hun teentjes getrapt als de VVD iets over landbouw of platteland zegt.
  Inderdaad de VVD wil wel van de toeslagrechten af maar zeg nou eerlijk, ik ben ze liever helemaal niet nodig want wie wil blijven uitleggen dat z'n inkomen bestaat uit steun waar wij vanuit het verleden recht op meenden te hebben?????
  En doet het CDA het nou zo goed in de Q-KOORSTSDISCUSSIE ? nee u wordt door CDA ministers onder druk van de linkse media gebruikt als stemmentrekker.
  Kijk eens hoe goed wij het wel niet doen om de volksgezondheid op peil te houden.
  Wij bieden de boeren bij de C(olllectieve) D(estructie) A(an). ter wille van de volksgezondheid!!!!!!

  IN het Natura2000n debat wordt er helemaal een potje van gemaakt door de betrokken minister maar ach het is onze Gerda hé

 • no-profile-image

  Karin

  Tja, zo vlak voor de verkiezingen moet je natuurlijk de uitspraken van welke partij dan ook met een schep zout nemen.

  In ieder geval is het altijd verstandig om je bij het stemmen niet te laten leiden door traditie, geloof of de hype van het moment, maar je ruim van te voren goed te verdiepen in alle standpunten van alle partijen, te kijken wat ze waar gemaakt hebben van hun beloften, en dan weloverwogen een keuze te maken!

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.