Home

Achtergrond 210 x bekeken

Rusland en VS zetten Iran verder onder druk

De druk op Iran om openheid van zaken te geven omtrent zijn nucleaire programma is vandaag verder opgevoerd.

Een aantal landen probeert Teheran ertoe te bewegen de deuren van zijn kerncentrales te openen voor internationale inspecteurs door te dreigen met nieuwe sancties.

Rusland liet weten dat Iran de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) moet verbeteren. De Russische regering verklaarde nieuwe sancties tegen de islamitische republiek niet uit te sluiten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in Moskou om aan te dringen op sancties tegen Iran, dat onlangs bekendmaakte te beginnen met de productie van uranium dat hoger is verrijkt dan tot dusverre. Een aantal mogendheden vreest dat het land in het geheim aan kernwapens werkt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zoekt ondertussen in de Golfregio steun voor nieuwe sancties. De VS willen dat de VN-Veiligheidsraad die binnen enkele weken afkondigt. Washington heeft daarvoor de steun van de andere vaste leden van de raad nodig, omdat die vetorecht hebben. Het gaat om China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Tot dusverre heeft China Iran veelal de hand boven het hoofd gehouden. China is een grote afnemer van onder meer Iraanse olie. Clinton heeft aangekondigd Saudi-Arabië te vragen garant te staan voor de olietoevoer naar China.

Iran maakte bekend te beginnen met de productie van uranium dat is verrijkt tot 20 procent in onderzoekscentrales, in plaats van alleen 3 of 4 procent die wordt verrijkt in energiecentrales. Het probleem is dat in die onderzoekscentrales uranium verrijkt kan worden tot 90 procent, het percentage dat nodig is voor een atoombom.

Het Iraanse regime stelt dat het het volste recht heeft uranium te verrijken tot 20 procent, zoals wereldwijd in veel onderzoekscentrales gebeurt. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dreigde dat westerse regeringen er spijt van zullen krijgen als ze sancties opleggen aan zijn land.

De VS willen dat de sancties worden opgelegd aan bedrijven die worden gecontroleerd door de Revolutionaire Garde, het elitekorps van Iran. Volgens Clinton is de Garde de regering aan het vervangen. De bewindsvrouw vreest dat Iran opschuift naar een militaire dictatuur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.