Home

Achtergrond 181 x bekeken

Rusland bezorgd over Iran

Rusland is "zeer bezorgd'' over de gebrekkige samenwerking van Iran met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag in een reactie op een IAEA-rapport, waarin het agentschap voor het eerst stelt dat Iran mogelijk aan een atoombom werkt of werkte.

"Wij kunnen dit niet aanvaarden'', aldus de bewindsman. Rusland eist dat Iran alle verdenkingen over het maken van kernwapens ontkracht. Teheran moet beter samenwerken met het IAEA en aantonen dat zijn projecten vreedzaam zijn.

Daarmee groeit de kritiek van Moskou op de islamitische republiek. Jarenlang hielden de Russen het regime in Teheran de handen boven het hoofd, tot ergernis van Washington. Minister Lavrov benadrukte zelfs dat Rusland en de Verenigde Staten hetzelfde standpunt innemen over beperking van kernwapens.

In een verslag van de nieuwe IAEA-chef Yukiya Amano staat dat het VN-agentschap zich er zorgen over maakt dat Iran mogelijk aan een kernkop werkt of dat eerder heeft gedaan. Het is voor het eerst dat het IAEA zo duidelijk doelt op een mogelijke nucleaire dreiging van Iran. Amano sprak van "sluitende en geloofwaardige'' informatie.

Frankrijk vindt dat de wereldmachten met vastberadenheid moeten reageren op de nucleaire activiteiten van Iran. ,,Dit rapport bevestigt precies de zeer ernstige zorgen van de internationale gemeenschap'', aldus een zegsman.

Duitsland dreigde Iran met nieuwe sancties. De internationale gemeenschap moet zich niet aan het lijntje laten houden als Teheran niet bereid is tot een "eerlijke dialoog'' over zijn nucleaire programma, aldus minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Het IAEA-rapport laat zien dat Iran zijn internationale verplichtingen niet nakomt, reageerde eerder al het Witte Huis. ,,We hebben altijd gezegd dat als Iran er niet in slaagde om zijn internationale verplichtingen na te komen, represailles zouden volgen'', aldus een woordvoerder.

Iran wuifde de jongste bevindingen van de atoomwaakhond IAEA weg. Volgens de Iraanse gezant bij het IAEA, Ali Asghar Soltanieh, maakt het agentschap zich druk over vervalsingen en verzinsels. Het IAEA zou zijn zorgen baseren op stukken die duidelijk niet echt zijn.

De machtigste man van Iran, de geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, stelde opnieuw dat de islamitische godsdienst het gebruik van kernwapens niet toestaat. "We zien niets in dergelijke wapens en willen ze niet hebben'', aldus Khamenei. De westerse beschuldigingen zijn volgens hem op niets gebaseerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.