Home

Achtergrond

Rouvoet: bittere teleurstelling

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) noemt de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie ,,een bittere teleurstelling''. Hij zei ,,intens verdrietig'' te zijn dat het niet gelukt is om met de PvdA een oplossing te vinden voor het conflict over een mogelijk langer verblijf in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Rouvoet gaat met een ,,waardeloos gevoel'' huiswaarts. Vorige week nog zei hij dat hij zich wezenloos zou schamen als het kabinet het in deze tijd niet redt. ,,We zijn er niet uitgekomen met z'n drieën. Dat is pijnlijk genoeg'', zei Rouvoet. Een schuldige voor de val van het kabinet wilde hij niet aanwijzen.

Rouvoet is verdrietig over de uitkomst. Het werk waaraan het kabinet drie jaar geleden is begonnen, had hij graag afgemaakt. ,,De missie was nog niet klaar.'' Volgens hem had het kabinet moeten doorgaan. ,,Er ontstaat nu een instabiele politieke situatie.''

Volgens Rouvoet waren er volop inspanningen de hele dag. Hij had niet de indruk dat de PvdA niet zou openstaan voor een oplossing. Anders had het beraad vrijdag niet zo lang geduurd, stelde hij. Op de vraag of het kabinet knapte op de slechte verhoudingen of op de kwestie Uruzgan, zei hij dat de slechte verhouding niet het eerste was wat hem te binnen schoot. ,,We hebben heel goed samengewerkt'', aldus Rouvoet.

Minister Gerda Verburg (CDA, Landbouw) zei dat er belangrijke maatregelen te nemen zijn en dat je daarom vecht tot het gaatje. ,,Dat gaatje hebben we niet kunnen vinden'', aldus Verburg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.