Home

Achtergrond

Rosékalf jonger naar de slacht

Vleeskalverhouders kiezen er dit jaar vaker voor om hun dieren jonger dan acht maanden te laten slachten dan in 2009.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees (PVV) over de eerste vijf weken van 2009 en 2010.

In de eerste maand van 2009 werden 98.068 vleeskalveren, zowel blank als rosé, geslacht voordat ze ouder dan acht maanden waren. Met een totaal aantal kalverslachtingen komt dat neer op 75,4 procent van het totaal. In 2010 was dat percentage gestegen tot 80,7 procent. In de eerste vijf weken van het jaar werden 106.375 kalveren jonger dan acht maanden geslacht, terwijl 25.521 dieren later geslacht werden.

De stijging zegt vooral wat over rosékalverhouders. Voor blanke kalveren is het immers gebruikelijk dat ze geslacht worden voordat ze acht maanden oud zijn, terwijl rosékalveren voorheen op een leeftijd van negen à tien maanden geslacht werden. Vanwege Europese regels moet kalfsvlees sinds 1 juli 2008 afkomstig zijn van dieren die bij de slacht acht maanden of jonger waren en moeten rosémesters dus kiezen tussen jonger slachten of jong rundvlees produceren.

In eerste instantie bleven veel rosékalverhouders op de gebruikelijke leeftijd slachten, maar vorig jaar steeg de populariteit van jonge rosé’s. In een jaar tijd is het aantal kalveren dat ouder dan acht maanden werd geslacht met 20 procent gedaald, terwijl het totaal aantal slachtingen met 1,3 procent steeg. Dat komt niet in de laatste plaats door de relatief goede prijzen die voor jongere rosékalveren worden betaald, de kiloprijzen liggen vaak 40 tot 50 cent hoger dan voor oudere rosé’s. Daar staat wel tegenover dat de kalveren duidelijk lichter worden afgeleverd, het gemiddelde verschil is ongeveer 45 kilo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.