Home

Achtergrond

Rode cijfers Bunge door slechte kunstmestverkopen

Agriconcern Bunge heeft dankzij een depressie in de kunstmestmarkt het afgelopen kwartaal 28 miljoen dollar (20 miljoen euro) verlies gemaakt.

De omzet daalde 5 procent tot ruim 10,4 miljard dollar (7,6 miljard euro). Het verlies valt in vergelijking met vorig jaar mee. Toen verloor het bedrijf 152 miljoen dollar. In het afgelopen jaar leden resultaten van de Amerikaanse firma vooral door tegenvallende verkopen van kunstmest. Voor het komende jaar verwacht Bunge een fors aantrekkende vraag naar kunstmest. Boeren kunnen geen twee jaar zonder, denkt Bunge.

Bestuursvoorzitter Alberto Weisser wond er op een persconferentie geen doekjes om. "In 2009 heeft kunstmest significante verliezen gegenereerd." Bunge had relatief duur grondstoffen voor kunstmest ingekocht en kon de hoge kostprijs niet doorberekenen naar de klant.

Bunge verliest geld maar blijft investeren, aldus de Braziliaan Weisser. De oorlogskas is ondanks een hele reeks overnames vorig jaar nog goed gevuld. De beursgenoteerde firma investeert onder meer in graanopslag in de VS en een sojaverwerkingsinstallatie in Vietnam.

Vorig jaar kocht Bunge onder meer Raisio’s margarinebusiness in Finland en Polen en de Argentijnse kunstmestactiviteiten van Petrobras.

Of registreer je om te kunnen reageren.