Home

Achtergrond

Roddelen is bijzonder effectief

Door middel van roddels en achterklap een concurrent zwartmaken, of jezelf door een ander laten ophemelen?

Het werkt echt, zo blijkt uit onderzoek van psychologe Aafje Brandt. Zij hoopt daar donderdag op te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Uit het onderzoek van Brandt blijkt dat persoonsinformatie die via roddel en achterklap wordt verspreid, grote invloed heeft op het beeld dat mensen van iemand hebben. Dat geldt vooral voor positieve kenmerken. Aangeprezen worden door een ander is veel effectiever dan jezelf aanprijzen, aldus de promovenda.

Zelfs als iemand er overduidelijk belang bij heeft om aardige of onaardige dingen over een ander te zeggen, blijven wij ons oordeel over de betreffende persoon sterk op die informatie baseren. Roddelen en met modder gooien kan dus zeer schadelijk en daarmee effectief zijn, concludeert Brandt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.