Home

Achtergrond

Rijkswaterstaat heeft nog genoeg strooizout

Verschillende gemeenten meldden vandaag dat hun voorraad strooizout dreigt op te raken, maar Rijkswaterstaat laat weten nog voldoende te hebben.

"We hebben nog genoeg voor de belangrijkste wegen, maar je kunt stellen dat strooizout een schaars goed is. De vraag naar zout blijft zowel in Nederland als elders in Europa groot'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het strooibeleid is dat op wegen die belangrijk zijn uit economisch oogpunt gestrooid blijft worden om gladheid te bestrijden. De prioriteit ligt bij de rijkswegen en de voornaamste provinciale wegen. Op het onderliggende wegennet wordt niet of mondjesmaat gestrooid.

De Drentse gemeente Borger is door de voorraad strooizout heen en maakte bekend alleen nog sneeuwschuivers in te zetten om busroutes sneeuwvrij te maken. Wethouder Tammo Meedendorp over het zouttekort: "We willen wel strooien, maar er is nergens meer zout verkrijgbaar. De afgelopen weken lukte het ons steeds nog om via allerlei wegen nog wat zout te bemachtigen, maar nu is het echt overal op.''

De gemeente Utrecht gaat vanadf dinsdag alleen nog maar strooien op hoofdinvalswegen en hoofdfietsroutes met een mengsel van zout en zand. Op andere wegen gaat Utrecht bij gebrek aan wegenzout met sneeuwschuivers aan de slag en wordt met zand gestrooid. Net als Borger verwacht Utrecht pas half februari weer bevoorraad te worden. Ook Zeist, Roosendaal, Bussum, Eemnes en Laren lieten maandag weten met tekorten te kampen en alleen hoofdwegen ijs- en sneeuwvrij te kunnen houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.