Home

Achtergrond 4 reacties

'Rijk schoffeert Hulst in ontpolderingsdebat'

Het Rijk schoffeert het gemeentebestuur van Hulst in de kwestie rond de ontpoldering van de Hedwigepolder in de Zeeuwse gemeente.

Dat zei burgemeester Jan-Frans Mulder maandagavond namens de gemeenteraad nadat het ministerie van Landbouw de gemeente had gehoord over de zaak.

De gemeente is volgens de burgemeester in vijf jaar tijd nooit als volwaardige gesprekspartner gezien. "Er is over ons gepraat en niet met ons.'' Mulder zei dat burgers zich afvragen waarom de gemeente nu er een besluit is genomen om te ontpolderen ineens wel gehoord moet worden.

De Hedwigepolder moet onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Burgemeester Mulder haalde ook uit naar de besluitvorming. De rijksoverheid had volgens hem geen enkele bestuurlijke daadkracht. "Als gevolg van het beschamende optreden van het kabinet zijn de verhoudingen met de Belgische buurgemeenten en de Vlaamse overheid onnodig onder druk gezet'', aldus Mulder. Volgens hem heeft de ontpoldering negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid in en om Hulst. Dat de ontpoldering in de ogen van het kabinet een impuls betekent voor het toerisme en de recreatie is een misvatting, vindt Mulder.

Voorafgaand aan de hoorzitting protesteerden volgens organisator Magda de Feijter enkele honderden mensen tegen de ontpoldering. Een kleine honderd tractoren reden naar de Grote Markt in Hulst en daarnaast liepen nog eens enkele honderden mensen. "Wij hopen dat de gemeente de voortgang nog kan belemmeren. We zullen blijven protesteren. Ook als de eerste dijken worden afgegraven, zullen we er nog staan.''

Lees ook Vlamingen blazen arbitrage Westerschelde af

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Ik (persoonlijk), wonend in het noorden van het land vind het een schande om land onder water te zetten en vooral als dat land door ontpoldering of -op de zee gewonnen- is. Dat onderwater zetten vind ik de wereld op z'n kop. Maar bij de huidige vervreemde generatie verbaasd mij dat niets. Bovendien vraag ik me of dit voor zeeland veilig is. Waar de stormvloed nog maar bijna zestig jaar geleden was. En hoe moet het met de bruinvissen die in het uit te diepen water voorkomen?! Als die beschermd zijn mag dat uitdiepen dan wel?

 • no-profile-image

  gert

  Die impuls voor toerisme en recreatie is weer typisch zo,n hypocriete drogreden voor LNV en Verburg

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Trouwens dat gedrag hebben wij hier in het noorden ook, typisch pvda gedrag. Misschien zou hierover eens een referendum in Nederland aangevraagd moeten worden/gehouden moeten worden. Ik ben heel erg benieuwd wat daar dan uit komt.

 • no-profile-image

  sjeng

  impuls voor recreatie klopt wel @gert.
  Zoals ik reeds eerder in reacties aangaf zijn maar weinig mensen die echt werken en 's avonds moe zijn. De meesten zijn ambtenaren, kantoorjoepen, adminstratievelingen en matenaaiers (controlerenden). Wanneer hun korte werktijd over is, hebben die zoveel energie dat ze zich ergens los moeten laten in welke vorm dan ook. Gezien hun arrogante instelling stellen ze aan deze recreatieve voorzieningen hoge eisen. Het moet in de "tuin" van anderen zijn, het moet leuk ingericht zijn en ze moeten niet gestoord worden, want dat hebben ze de hele dag al bij anderen gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.