Home

Achtergrond 302 x bekeken 2 reacties

Richtlijn biobrandstoffen levert boeren VS 9 miljard op

Nieuwe richtlijnen voor biobrandstoffen leveren boeren in de VS naar schatting de komende 12 jaar ruim 9 miljard euro op.

Het Amerikaanse agentschap voor bescherming van het milieu (EPA) heeft besloten dat ethanol op mais toch voldoet aan de strengere eisen. Het agentschap concludeert dat ethanol op mais leidt tot 20 procent minder broeikasgasemissie dan gebruik van benzine. Twintig procent voordeel is een eis voor overheidssteun. De boerenlobby heeft enorm gestreden voor erkenning van ethanol op basis van mais.

De nieuwe conclusie van de EPA is niet onomstreden en wordt door milieuorganisaties gezien als een creatief middel boeren toch te ondersteunen. Eerder concludeerde de EPA nog dat productie en gebruik van ethanol op basis van mais minder dan 20 procent voordeel oplevert.

Volgens de rapporteurs destijds leidt het gebruik van ethanol op mais ertoe dat boeren in bijvoorbeeld Brazilië oerwoud kappen om soja te gaan telen. Het zou beter zijn ethanol op suikerriet te importeren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Peter Zuurbier. Deze subsidie heeft niets te maken met milieu of boeren. De USA wil self supporting zijn. Geen import van energie of grondstoffen die ze zelf hebben of kunnen maken. We moeten goed doordrongen zijn van het feit dat Amerika eigenlijk failliet is. Geen handels partner dus om blij mee te zijn. Ik heb begrepen dat ook China voorzichtiger wordt met handel richting USA.

  • no-profile-image

    peter zuurbier

    Jammer deze subsidie voor mais gebaseerde ethanol in de US. Import van ethanol uit Brazilie is een beter alternatief. Overigens dat heeft niets van doen met soja en de Amazone. Soja wordt niet gebruikt voor ethanol. En sugarcane productie ligt 1500 km van de zuidgrens van de Amazone vandaan. Soja gebieden verschuiven ook niet door uitbreiding van sugarcane gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.