Home

Achtergrond 377 x bekeken 3 reacties

Resultaat Arla beter dan verwacht

Arla heeft het resultaat in 2009 verbeterd.

Dat heeft het Scandinavische zuivelconcern vandaag meegedeeld bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers. Het concern haalde een winst van 131 miljoen euro tegen 75 miljoen euro in 2008, toen echter via de voorschotprijs in de loop van het jaar al aanzienlijk meer was uitbetaald aan de leveranciers.

De door Arla in 2009 gepresteerde melkprijs daalt fors ondanks de grotere nabetaling waarvoor door de winstontwikkeling ruimte is. De aan de leveranciers uitbetaalde melkprijs van 2009 belandt gemiddeld op 28,07 cent bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit inclusief de toeslag voor de bio-leveranciers en de kwaliteitstoeslag. In 2008 was het overeenkomstige melkprijscijfer 36,9 cent (omgerekend vanuit de Deense kroon).

De verbeterde winst is voor de concerntop ook een meevaller, zo blijkt uit de toelichting van directievoorzitter Peder Tuborgh. Volgens hem verliep met name het tweede halfjaar gunstiger dan verwacht. In het laatste kwartaal kon tevens nog een eindspurt worden gemaakt dankzij het herstel op de markt voor industriezuivel. Daarnaast had het omvangrijke kostenbesparingsprogramma het gehoopte effect. De kosten daalden daardoor met 113 miljoen euro.

De omzet van het concern zakte ook, namelijk met 430 miljoen euro naar 6,2 miljard euro, deels door de negatieve afzetprijsontwikkeling, deels ook door de ontwikkeling van de voor het concern belangrijke valuta Zweedse kroon en Britse pond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landmand

  Aan dit getal kan je nog niks begrijpen, gewoon vertellen van zo´n bericht is niet voldoende,als men de inhoud niet snapt.
  Kwaliteitstoeslag, bestaat uit wat getallen,waar het merendeel niet aan toe komt!
  Zo krijg je toeslag als je groot leverancier bent,onafhankelijke ophalen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat je schrijft klopt Landmand, kwaliteitstoeslag bij een laag celgetal en toeslag bij een productie van meer dan 5 miljoen liter bijv. (heb ik van horen zeggen, weet niet of die 5 miljoen klopt.) Er zijn maar een handvol bedrijven in Denemarken die meer dan 5 miljoen kg melk produceren, vaak hebben deze door managementproblemen een hoog celgetal dus in heel DK is er niemand die deze melkprijs uitbetaald krijgt.... Hier kan best eens wat kritischer naar gekeken worden door Boerderij. Voor de rest een keurig artikel!

 • no-profile-image

  ARLABoer

  @Landmand,
  3,9 % van mijn melkprijs bestaat uit kwaliteitstoeslagen. Niet moeilijk te begrijpen, Celgetal, kiemgetal en clostridier, als ik het goed schrijf. 98 % van de leveringen ongeveer zelfde toeslag, makkelijk verdiend. 5.000.000 kg haal ik dan weer niet...gelukkig.

Of registreer je om te kunnen reageren.