Home

Achtergrond 577 x bekeken 5 reacties

Rendement onder druk bij vleesvarkenhouderij

Het rendement van vleesvarkenshouders staat onder druk doordat echt grote toppen in de vleesprijzen de laatste jaren nauwelijks meer voorkomen.

Anderzijds betalen de vleesvarkenshouders wel zeer hoge toeslagen op de biggennoteringen.

Deze stelling verkondigde Frank Steenbreker, specialist varkenshouderij bij accountantsbureau Abab tijdens een studieavond voor varkenshouders van Boerenbond Deurne. Volgens Steenbreker leveren de vleesvarkenshouders jaarlijks ongeveer een procent voerwinst in, als gevolg van deze ontwikkeling. Vleesvarkenshouders zouden daarom goed moeten nagaan hoever ze willen gaan bij het betalen van de toeslagen.

"Het zou best wat minder mogen, uitgaand van de rendementspositie van de vleesvarkenshouder", zegt Steenbreker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mester

  Ik ben zelf ook op deze bijeenkomst geweest. Hier werd gezegd dat het voor grote mesters moeilijker wordt om bovengemiddelde voerwinsten te halen. Dat komt omdat de extra toeslag die grote mesters moeten betalen voor biggen van grote zeugenhouders niet goed gemaakt kan worden met extra toeslag op de varkens. Dus dan moet de extra voerwinst komen uit voerkosten of technische resultaten. Hierdoor staat rendement in vleesvarkens onder druk. Met hoge toeslagen op NVV notering wordt waarde van deze notering vanzelf te grabbbel gegooid. Een helder verhaal lijkt mij.

 • no-profile-image

  frank

  Dag Marian, zo zie je maar hoe een journalist een uitspraak oppakt en weergeeft in een artikel. Het heeft in ieder geval een verkeerd beeld opgeleverd. Bij deze probeer ik dat iets om te buigen. Ik heb nadrukkelijk niet gezegd dat er te veel voor de biggen betaald wordt. Wat ik op de avond van Boerenbond Deurne gesteld heb, is dat de voerwinsten van grote vleesvarkenshouders onder druk kunnen komen te staan, doordat zij biggen betrekken van grote vermeerderaars met hoge toeslagen. Deze hoge toeslagen aan de inkoopkant, kunnen ze niet tot onvoldoende compenseren in de toeslag op de varkens. Ik zie bijvoorbeeld vleesvarkenshouders die 5-7 euro bovengemiddeld betalen bij de biggen en 3-4 cent extra toeslag voor de varkens ontvangen.
  Per saldo dus een nadeel, wat gecompenseerd moet worden door bijvoorbeeld voerkosten en/of technische resultaten. Een dergelijke mester kan eventueel overwegen, als hij dierstromen goed veterinair kan scheiden, te kiezen voor 2 vermeerderaars. De top 25 % in de vleesvarkenshouderij loopt in voerwinstpercentage namelijk terug ten opzichte van het gemiddelde, mede hierdoor. Iedereen moet voor zich deze afweging goed maken. En laten we hopen en er aan werken dat 2010 een goed jaar wordt voor de gehele varkenshouderij. Gegroet.

 • no-profile-image

  platte

  Praten voor eigen parochie.....

 • no-profile-image

  marian

  Wat een gemiste kans, Frank!! Iedereen is in de weer om een reeele prijs voor het vlees te ontvangen, ga jij roepen dat er teveel voor de biggen betaald wordt.Ik had jou toch wijzer gedacht!!!Daar komt bij dat meer betalen voor een grote koppel i.p.v. kwaliteit dan nog eerder ter sprake komt.
  Marian

 • no-profile-image

  Zeugenhouder

  De biggen zijn niet te duur , de vleesvarkens prijs is veel te laag.
  De heer Steenbreker zou zich daar hard voor moeten maken, inplaats van de zeugenhouders de schuld van de lage rendement in de vleesvarkenshouderij te geven

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.