Home

Achtergrond

Recordhoeveelheid zout gestrooid

Er is tot nu toe een ongekend grote hoeveelheid strooizout op de Nederlandse wegen verspreid. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde woensdag dat de teller halverwege de winter al op een recordhoogte van 152.000 ton staat. In een normale hele winter wordt ongeveer 70.000 ton gestrooid.

Gezien de krapte op de zoutmarkt heeft Rijkswaterstaat besloten zijn zout alleen nog voor de snelwegen te gebruiken. De overheidsinstantie levert dan ook geen zout meer aan het zogeheten zoutloket waar lagere overheden voor de belangrijkste wegen uit kunnen putten. "We willen de balans weer terugbrengen'', aldus de zegsman, die daarmee aangeeft dat de voorraden op peil moeten worden gebracht. "Er zijn hier en daar nog voorraden bij provincies en gemeenten die via het zoutloket kunnen worden verdeeld. Verder wijzen wij op alternatieve methoden zoals pekel en zand, die voor snelwegen niet bruikbaar zijn.''

De provincie Groningen liet woensdag al weten met een tekort aan strooizout te kampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.