Home

Achtergrond

Rechtbank acht zich bevoegd in zaak-Wilders

De rechtbank in Amsterdam acht zich bevoegd om de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders te voeren. Dat maakte de rechtbank woensdag tijdens de tweede zitting in deze zaak bekend.

Wilders wordt vervolgd voor haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en belediging van moslims. De behandeling van de zaak is overigens nog niet inhoudelijk.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, betoogde tijdens de eerste zitting dat de rechters in Amsterdam onbevoegd zouden zijn, onder meer omdat Wilders een parlementariër is. Daarom zou de zaak door de Hoge Raad moeten worden behandeld. De rechtbank is het daar niet mee eens.

Ook vinden de rechters dat het Openbaar Ministerie bevoegd is om de politicus te vervolgen. Wilders is namelijk niet immuun voor wat hij buiten de vergadering van het parlement zegt.

De rechtbank heeft het verzoek van Wilders om rechtsgeleerden als getuige-deskundige te horen afgewezen. De rechters zeggen dat de PVV-voorman alle kans krijgt om te vertellen of hij het eens is met de meningen van de geleerden. Daarvoor hoeven ze in de visie van de rechtbank niet gehoord te worden. Er worden wel drie van de acht door Wilders gevraagde islamgeleerden ondervraagd over hun visie op de zaak.

Wilders hoorde de beslissingen van de rechtbank in Amsterdam hoofdschuddend aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.