Home

Achtergrond

Reactor Petten half jaar uit roulatie

Exploitant Nuclear Research & consultancy Group (NRG) neemt de kernreactor in Petten komende vrijdag circa een half jaar uit de roulatie.

Dat is noodzakelijk in verband met een reparatie van het koelsysteem, zo heeft het bedrijf zaterdag laten weten. De reactor lag van augustus 2008 jaar tot begin februari 2009 ook al stil omdat luchtbelletjes in het koelsysteem waren aangetroffen. Nadat afdichtingen en een detectiesysteem waren aangebracht, kon NRG de reactor op 12 februari vorig jaar weer opstarten.

Het ministerie van VROM gaf hiervoor een tijdelijke vergunning af. Die verplichtte NRG ertoe uiterlijk 1 maart dit jaar de definitieve reparatie van het koelsysteem ter hand te nemen.

De luchtbellen werden ontdekt in koelwaterleidingen die in de betonnen constructie van de reactor zijn verankerd. Het beton wordt de komende maanden van onderaf verwijderd, waarna de aangetaste delen van het koelsysteem worden vervangen. Vervolgens wordt nieuw beton aangebracht. Volgens een woordvoerster van NRG gaat de reactor naar verwachting in de tweede helft van augustus weer in bedrijf.

De kernreactor in Petten tekent voor een belangrijk deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. NRG heeft de afnemers maanden geleden al geïnformeerd over de stop. De woordvoerster van NRG kan niets zeggen over de impact van de hersteloperatie op de wereldmarkt voor medische isotopen.

De huidige reactor in Petten moet nog een aantal jaren mee. Begin deze maand maakte NRG bekend dat de realisering van opvolger Pallas vertraging oploopt doordat het bedrijf niet genoeg geld heeft om zowel het ontwerp als de bouw in één keer aan te besteden. De oplevering van Pallas is op zijn vroegst in 2017 voorzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.