Home

Achtergrond 164 x bekeken

Racistisch geweld is structureel fenomeen

Racistisch geweld, vernielingen en bedreigingen komen in Nederland al tientallen jaren stelselmatig voor, terwijl Nederlanders juist vaak denken dat het niet om een structureel fenomeen gaat.

De overheid ontkent zelfs regelmatig dat deze misdrijven een racistisch karakter hebben. Dat concludeert politicoloog Rob Witte in zijn vandaag verschenen boek Al Eeuwenlang een gastvrij volk - Racistisch geweld en overheidsreacties in Nederland (1950-2009). Daarin onderzocht hij racistische misdrijven en de manier waarop de overheid hiermee omging gedurende de afgelopen zestig jaar.

Hoe vaak dit geweld precies voorkwam, is onbekend, maar vaststaat dat het om een structureel fenomeen gaat. Witte: ,,Racistisch geweld heeft zich sinds WOII steevast voorgedaan in Nederland.''

De politicoloog stelt dat politici en burgers vaak denken dat geweld met een racistisch karakter helemaal niet gebruikelijk is in Nederland. Hij haalt politica Rita Verdonk aan, die twee jaar geleden stelde dat Nederlanders al eeuwenlang een gastvrij volk zijn. ,,In het dominante zelfbeeld van Nederland bestond gedurende de besproken zestig jaar geen ruimte voor erkenning van het bestaan van racistisch geweld'', aldus Witte. Hij noemt het ontkennen van deze misdrijven daarom óók een structureel fenomeen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.