Home

Achtergrond 2 reacties

Rabo: vooruitzicht Nieuw-Zeeland goed

De vooruitzichten voor de melkvee- en de schapensector in Nieuw-Zeeland zijn positief. Dat meldt Rabobank Nieuw-Zeeland in haar rapport New Zealand Agriculture in Focus.

Het wereldwijde economisch herstel lijkt door te zetten en heeft volgens de bank een positieve invloed op de prijzen van bulkgoederen. De koopkracht onder de consumenten neemt toe terwijl het aanbod van onder meer zuivel beperkt is.

Toch gaat het volgens de Rabobank nog wel even duren voordat de agrarische sector volledig is hersteld van het rampzalig verlopen afgelopen jaar. Daarbij moet er nog steeds rekening worden gehouden met een eventuele terugslag. "Terwijl de omstandigheden zich absoluut hebben verbeterd zijn er nog steeds risico’s op een terugval", aldus Rabobank-directeur Ben Russell. "De exporteurs hebben nog steeds last van de hoge koers van de Nieuw-Zeelandse dollar. Ook is het nog steeds moelijk om krediet te krijgen en het economisch herstel in belangrijke exportmarkten als Japan en de Verenigde Staten verloopt langzaam."

Na een slecht jaar liggen de kaarten voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouders volgens de bank nu weer goed. "Een combinatie van wereldwijd gestegen zuivelprijzen en gedaalde kosten zorgt voor meer vertrouwen onder de melkveehouders", aldus Russell.

Wereldmarkt

De situatie op de wereldmarkt voor zuivelproducten heeft zich ten opzichte van de eerste helft van 2009 flink verbeterd. De snelheid waarmee de zuivelprijzen zijn gestegen baart de Rabobank echter wel zorgen. De hoge prijzen kunnen leiden tot vraaguitval waardoor de prijzen naar beneden moeten worden bijgesteld. Dat was volgens de bank te zien op de recente interveilingen van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra.

De vooruitzichten voor de verkoop van schapenvlees zijn positief. Nieuw-Zeeland profiteert van het wereldwijde teruggelopen aanbod. Slechte prijzen, betere vooruitzichten in andere sectoren en droogte hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel schapenboeren de handdoek in de ring hebben gegooid.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    .

    Zij verlenen toch het krediet?????????????

  • no-profile-image

    gert

    Voor een kwartje melken,met weinig kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.