Home

Achtergrond

Rabo: sterkere dollar leidt tot minder vraag grondstoffen

Het eerste halfjaar staan prijzen van tarwe en mais vanwege onder meer een sterkere dollar en competitie op de exportmarkten onder druk.

De tweede helft van het jaar biedt enige maar niet veel ruimte voor een opleving. Dat schrijft de onderzoeksafdeling van de Rabobank in een maandelijks rapport.

De Amerikaanse dollar, waarin veel granen en oliezaden worden verhandeld, verloor tussen maart en december 2009 ongeveer 16 procent aan waarde ten opzichte van de euro. In de maanden december en januari is de munt weer 6 procent in waarde gestegen.

De tarweprijzen krijgen dit jaar een stimulans door licht dalende voorraden en het laagste areaal wintertarwe in de VS sinds 1913. Daar staat tegenover dat in Europa het groeiseizoen uitstekend verloopt, de Amerikaanse maisoogst veel hoger dan verwacht, en de competitie onder exporteurs nog intens is.

De eerste helft van dit jaar ziet Rabobank uiteindelijk een lagere prijs. De laatste weken verloor de tarweprijs op de beurs van Parijs reeds 6 procent. Tarwe voor levering in december werd gisteren op de termijnmarkt Chicago verhandeld voor 143 euro per ton.

In het tweede halfjaar kan de notering stijgen tot 158 euro, schrijft Rabobank. De vraag trekt immers aan. Er moet echter een serieuze weerschok plaatsvinden om de voorraden wereldwijd dusdanig te doen afnemen dat de prijs stijgt.

Rabobank vreest dat stijgende prijzen voor voedsel in 2010 zullen leiden tot problemen voor de algemene economie van onder andere India en China. In India bestaan nu al problemen door de recordhoge suikerprijzen.

China reageert op de dreiging door strategische voorraden op te bouwen, met name maar niet alleen van soja. Op grond van de prijsverwachting van sleutelbestanddelen van maaltijden zoals rijst en tarwe, voorziet Rabobank geen voedselcrisis zoals in het seizoen 2007/2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.