Home

Achtergrond 13 reacties

Q-koorts treft toeristenbranche Brabant

Het aantal toeristen dat komende halfjaar een overnachting boekt in Noord-Brabant, neemt sterk af door de Q-koorts.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Vrijtijdshuis Brabant onder ruim honderd Brabantse verblijfsaccommodaties. Volgens directeur Frank van den Eijnden van Vrijetijdshuis Brabant signaleert 87 procent van de ondervraagde accommodaties een stagnatie of afname van het aantal boekingen ten opzichte van een jaar eerder. Bijna de helft van de toeristische gastverblijven zegt van potentiële gasten vragen te krijgen over de Q-koorts. Daarnaast heeft 10 procent van de accommodaties te maken met annuleringen vanwege de Q-koorts.

Met name minicampings verwachten een afname. Kampeerders zitten daar dichter bij een boerenbedrijf en gevoelsmatig is op zulke plekken de bedreiging van Q-koorts het grootst, aldus Van den Eijnden.

Vrijetijdshuis Brabant vreest dat de neerwaartse trend ook negatieve gevolgen heeft voor horeca, musea en attractieparken. In 2008 kende de Brabantse vrijetijdssector een totaal aantal bestedingen van 6,7 miljard euro en bood het werk aan bijna 80.000 mensen.

Brancheorganisatie Recron pleit voor een ruimere schadeloosstelling voor alle gedupeerde boerenbedrijven om de directe bestrijding van Q-koorts te bevorderen. Volgens een woordvoerster van Recron moet behalve de agrarische sector ook de toeristenindustrie kunnen rekenen op compensatie van de overheid. ''De lokale economie wordt hard getroffen. Den Haag moet wakker worden.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Herkauwer, stop er maar mee! Boeren zijn nu eenmaal niet zo slim. Zelfs al zou LNV of de LTO ronduit zeggen dat ze bezig zijn de boeren weg te treiteren, dan geloven ze het nog niet. Er is al eens eerder door iemand gezegd: "Als je 100 boeren bij elkaar zet en je hangt 99 stroppen op, dan gaan ze nog een klacht indienen over het feit dat er een strop te weinig hangt. En ze zullen zich verdringen om vooral maar als eerste te hangen. Voorlopers noemt men dat.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ze zijn wèl dom, ze hebben het zelf zover laten komen dat die strop om hun nek zit. En nog steeds laten ze alles gebeuren. Ze laten (met die strop om hun nek), nog steeds alles lijdzaam over zich heen komen. Hoe lang nog?

 • no-profile-image

  Bart

  Mensen, dankzij het LNV is er minder toerisme in de getroffen gebieden! Zij menen de Qkoorts (die in zoveel Europese landen heerst) in de publieke belangstelling te zetten. Vraag maar eens aan een gewone burger over het ruimen van geiten, die snappen er niks van dat de kinderboerderijen gespaard blijven, terwijl zij daarbij in de buurt wonen. En als je dan zegt dat er in Duitsland en Frankrijk ook Qkoorts heerst snappen ze er al helmaal niks meer van, dat daar niks geruimd wordt!
  WAAROM WORDEN ER HIER ZO'N RIGOREUZE STAPPEN GEZET???

 • no-profile-image

  camping houder in rust

  U kunt u schadeclaim bij Ministerie bij mevr. verburg en dhr. van klink indienen.
  Geven graag geld uit wat van de bevolking is.

 • no-profile-image

  john

  heerlik democratie. kunnen we volgende maand weer stemmen. heerlijk toch

 • no-profile-image

  gert

  Dit speelde eerder met de MKZ crisis op de Veluwe ook ,hotels ,restaurants en campings hadden enorm veel schade

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Zelfs dan doen we nog een wedstrijdje.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, nou nog één keer! Dit is al vanaf 7 januari 1997 aan de gang. Toen de varkens, in 2001 de koeien, in 2003 het pluimvee. Het interesseert LNV geen reet of boeren kapot gaan en of het toerisme er onder lijdt. Ook niet al gingen er duizenden mensen dood! Er moet ruim baan gemaakt worden voor de projectontwikkelaars van het mega-agri-complex. Dat heeft Spotvogel goddomme allemaal in twee dossiers beschreven. Maar verontrustend veel boeren kunnen kennelijk nog steeds alleen maar kankeren en nog geen letter lezen! Daar word ik zo moe van dat ik nou maar ga pitten. De rust.

 • no-profile-image

  boer

  Herkauwer en spotvogel waarom mogen wij niet gewoon een reactie op een artikel geven. Overal krijgen we van jullie hetzelfde te horen dat weten we nu wel. We mogen toch zelf ook wat zeggen of niet. We weten nu wel dat spotvogel boeken geschreven heeft en dat CDA e.d. alle boeren op willen ruimen. Laat ons toch gewoon wat minder politiek praten en doe niet zo hatelijk

 • no-profile-image

  zwalker

  LTO-hater, dan hangen we er toch gewoon tweehonderd stroppen op. Dan kan iedere boer kiezen!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  de BOEREN zijn niet dom ,ze hebben de strop al om de nek , ze worden net als hun dieren vermoord .

 • no-profile-image

  bert

  denk europees. q koorts zit in heel nederland. Ga eens op vakantie in Belgie of Duitsland. We zitten in Europa. Een prachtige kans om eens in het buitenland op vakantie te gaan.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Q koorts hebben ze ook in het buitenland ,alleen daar worden de dieren en de bedrijven niet afgeslacht .de NEDERLANDSE BURGERS begrijpen het niet .de NEDERLANDSE BOEREN wil men weg hebben .je kunt daarom wel in nederland blijven. FIJNE VAKANTIE .

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.