Home

Achtergrond 1 reactie

Prijs blank gaat niet verder dalen

Blank kalfsvlees moet nog een prijsdaling toestaan. Er gaat €0,06 van de prijs af, tot €4,57 per kg geslacht-gewicht. Ter vergelijking: vorig jaar werd voor een kg slechts €4,22 betaald. Het prijsverschil tussen beide jaren wordt overigens wel met de week kleiner.

Dat de prijzen nog doorzakken, is niet verrassend. Februari is traditioneel een moeizame maand (carnaval). In deze periode is de vraag altijd mager en gaat de prijs standaard een paar cent onderuit.

Maar vraag en aanbod komen straks beter in balans. Blank kalfsvlees komt in rustiger vaarwater en de prijzen blijven deze week gewoon gelijk.

De rosés boven acht maanden stijgen behoorlijk in prijs. En dat heeft alles met het krappe aanbod te maken. Deze rosésoort noteert €0,11 hoger en komt uit op €3,05 per kg geslacht-gewicht. Dat is nogal een verschil met een jaar eerder. Toen werd voor een kg maar €2,78 betaald.

De oorzaak ligt voor een groot gedeelte bij de jonge rosés. Er zijn steeds meer mesters die van oude op jonge rosés overstappen. Dat verkleint het aanbod en zorgt voor vriendelijkere prijzen.

De hogere prijzen voor de oudere rosés zorgen ervoor dat het prijsverschil met de jongere broer kleiner wordt. Voor jonge rosés wordt op dit moment €3,45 betaald. Het verschil van €0,40 is al aanmerkelijk groter geweest.

Maar de jonge rosés kunnen snel weer duurder worden. Zeker als blank weer lucht krijgt, gaan de jonge rosés mee.

prognose:

blank stabiel, oudere rosés duurder

Eén reactie

  • no-profile-image

    kalvermester

    een vergelijk met vorig jaar is nogal onzinnig toen hadden we slachtpremie per dier omgerekend 34 cent per kilogram geslacht gewich.

Of registreer je om te kunnen reageren.