Home

Achtergrond 225 x bekeken

Premier biedt ontslag PvdA-bewindslieden aan

Premier Jan Peter Balkenende heeft vanochtend koningin Beatrix het ontslag aangeboden van de PvdA-ministers en -staatssecretarissen van zijn kabinet. De portefeuilles en functies van de overige ministers en staatssecretarissen zijn ter beschikking gesteld.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendgemaakt. De aanbieding gebeurde per brief en de premier had telefonisch contact met de koningin die momenteel op vakantie is.

In de brief aan de koningin verwijst Balkenende nadrukkelijk naar de rol van vicepremier Wouter Bos en zijn publieke uitingen dat de PvdA-ministers tegen een onderzoek naar een kleinere missie in Uruzgan waren. Bos herhaalde dat in het Kamerdebat van 18 februari.

"Als voorzitter van de ministerraad heb ik moeten constateren dat zulks strijdig is met het bevorderen van de eenheid van het algemeen regeringsbeleid.'' Balkenende heeft daarop vrijdag 19 februari ,,indringend'' alle ministers verzocht zich te houden aan de eerdere besluiten van de ministerraad op 5, 9 en 12 februari, aldus de brief.

Staatsrechtelijk gelden uitspraken die in de Tweede Kamer zijn gedaan, zwaarder dan uitlatingen die in het openbaar zijn gedaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.