Home

Achtergrond 1 reactie

Pound Sterling redt Britse producenten

De Britse economie is gered door het pond.

Dat stelt het Centre for Economic & Business Research (CEBR) in een ophefmakend rapport. Als Groot-Brittannië tot de eurolanden was toegetreden, was de werkloosheid dubbel zo hoog geweest, en lag het aantal stoppende ondernemers in alle sectoren procenten hoger.
Tegelijk stellen de rapporteurs dat de economische groei op het eilandenrijk tussen 1998 en 2006 iets hoger was geweest wanneer de euro was ingevoerd. Daarna echter was de economische groei beperkt en de werkloosheid opgelopen tot een schokkende 15 procent, in plaats van de huidige 7,8 procent.

Volgens CEBR is de positie van het Verenigd Koninkrijk in veel opzichten vergelijkbaar met die van zorgenkind Griekenland. De staatsschuld ligt hoog terwijl het land in bijna alle sectoren behalve de financiële sector nauwelijks concurrerend is met de belangrijkste lidstaten van de zogeheten eurozone: Frankrijk en Duitsland.

Britse producenten zouden dus minder concurrerend zijn geweest wanneer ze de euro hadden gehad. Vanwege slechte economische prestaties daalde net voor en tijdens de crisis de waarde van het Britse pond, waardoor Britse producten aantrekkelijker zijn voor buitenlandse afnemers. Tegelijk wordt voor Britten de import minder voordelig.

De waarde van de Amerikaanse dollar is het einde van deze week toegenomen nadat de centrale bank of Federal Reserve besloot de rente te verhogen met een kwart procentpunt. Een euro is nu rond de 1,35 dollar waard, tegen 1,40 dollar twee weken eerder. Het rentebesluit betekent ook dat het vertrouwen is toegenomen dat de banken langzaamaan weer makkelijker krediet verstrekken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gert

    Juist ja , ook als niet econoom hoor je te weten dat bij iedere economie een munt past, gaat het goed revalueer ,je gaat het slecht devalueer je ,maar ja de europese economie was zogenaamd een met overal hetzelfde beleid , dezelfde markt en hetzelfde werkethos . Of er nu socialsten of een rechts kabinet aan de macht is dat zou ook niet meer uitmaken . Niet dus , erzit niets anders op dan de euro weer te ontbinden in regios die meer bij elkaar passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.