Home

Achtergrond 254 x bekeken 2 reacties

Pootgoedexport binnen Europa baart zorgen

De pootgoedexport loopt met 395.396 ton 33.313 ton voor op vorig seizoen.

De overzeese export is zeer goed verlopen, maar de uitvoer naar Europese landen baart zorgen.

Vergeleken met de cijfers die de Pootaardappel Contact Commissie (PCC) vorige maand bekendmaakte, is de voorsprong ten opzichte van vorig jaar iets afgenomen. "Overzee kennen we dit seizoen een goede vraagmarkt", zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij handelshuis HZPC. "Vooral Algerije heeft een enorme hoeveelheid afgenomen."

De Nederlandse export bevindt zich nu in een omschakeling van overzee naar Europese bestemmingen. Dit wordt wat vertraagd door de weersomstandigheden. Hoogenboom neemt binnen Europa twijfels waar. Er speelt volgens hem een combinatie van drie factoren die de afzet op het eigen continent belemmeren; er is nauwelijk geld verdiend aan consumptieaardappelen, de economische omstandigheden staan kredieten in de weg en het slechte weer stond in veel gebieden het poten niet toe. "Deze problemen zijn deels niet te herstellen", constateert de financieel manager.

Spanje is een heel groot gemis in de export. Hier ging tot en met januari 15.170 ton naartoe. Vorig jaar was dat nog 25.267 ton met een eindstand van 49.105 ton. "Dat gaan we niet meer redden", denkt Hoogenboom. "Het areaal wordt daar duidelijk kleiner dan in voorgaande jaren. Waar we eindigen is nu nog niet te zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg."

In Oost-Europa is het nog te koud voor het poten van aardappelen. Dit zijn ook landen die normaliter later aan bod komen. Polen importeerde bijvoorbeeld vorig seizoen 6.855 ton pootgoed. Op 31 januari stond de teller op 163 ton, nu op 207 ton. Hier kan dus nog een slag worden gemaakt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mohammed

    Als jullie nou eerst eens beginnen om geen schurftig pootgoed te leveren, dan komt het echt wel goed. Als tenminste de kiemkracht conform de eisen is. (p.s. Wat is er met de NAK gebeurd? Zeker wegbezuinigd?)

  • no-profile-image

    Han

    Petra. Dat de pootgoed sector zich zorgen maakt over de afzet is niet ongegrond denk ik. waar geen geld verdiend is en de vooruitzichten mager zijn is de behoefte en de wil aan investeren gering. Voor de consumptie teelt, vooral de vroege kan dit betekenen een iets ruimere markt met 9hopelijk) hogere prijzen dan afglopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.