Home

Achtergrond 6 reacties

Pootgoed voor Marokko terug naar Nederland

De naar Marokko geëxporteerde pootaardappelen komen terug naar Nederland.

Dat zegt Jan Hoogenboom, financieel manager van aardappelhandelshuis HZPC. Overleg tussen de ministeries van landbouw en de Plantenziektenkundige Dienst hebben de houding van de Marokkaanse overheid niet veranderd.

Marokko past de eisen voor pootgoed ineens strenger toe. Maximaal 5 procent van de aardappelen mag voor eenderde of meer bedekt zijn met zilverschurft of gewone schurft. Die eis bestond al langer, maar wordt pas sinds kort toegepast. "De Marokkaanse overheid wil de kwaliteit van producten op een hoger niveau brengen", legt Hoogenboom uit. "De eisen die nu worden gesteld zijn bijzonder hoog. Daarmee is Marokko veranderd in een land met een hoog eisenpakket. Dat is niet erg, want wij kunnen aan die eisen voldoen. Als we het maar van tevoren weten. Dat was niet het geval, dus hebben we op de gebruikelijke manier gekeurd. Nu de pootaardappelen worden geweigerd, worden we opgezadeld met allerlei kosten. Transportkosten bijvoorbeeld en misschien minder financiële opbrengst, omdat we een nieuwe bestemming moeten zien te vinden voor dit pootgoed." HZPC denkt daarom na over juridische stappen ten aanzien van die kosten.

Het is niet alleen een probleem voor Nederlandse handelshuizen, weet Hoogenboom. "Ook de Ieren, Schotten en Fransen hebben te maken met afkeuringen in Marokko. Het is een probleem van alle pootgoedexporteurs. Hoe het product dat nu afgekeurd is retour moet komen en eventueel weer klaargemaakt moet worden voor een nieuwe bestemming, moet iedereen op zijn eigen manier oplossen."

Marokko neemt met ongeveer 25.000 ton op jaarbasis 4 procent van de Nederlandse export af. "Onze klanten daar hebben ook een probleem, want zij willen onze aardappelen graag hebben." Volgend jaar kan HZPC weer voldoen aan de strenge eisen. "Daar staat natuurlijk wel een passend prijsniveau tegenover. Zo is elke bedreiging ook weer een kans."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wm

  dan schoont het mooi op net selecteren in een partij bintjes

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Zie ginds komt de stoomboot, uit Rabat al aan, hij brengt ons de piepers, zo moest het ook gaan, want zij zijn heel schurftig, geen handel geen poen, een eind aan de zwendel, ons land staat voor OEN! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  Leen

  Schurftschaal 2,5 is gewoon NAK-norm. Als landen als Algerije en Marokko hun eisen tijdens het seizoen gaan bijstellen krijg je genoemde problemen. De keuringsdienst kun je vele verwijten maken, maar niet dat ze niet objectief keuren (lees dat maar eens goed). Schurft is een schoonheidsgebrek en heeft niets van doen met allerlei zwaarder wegende kwaliteitsgebreken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Natuurlijk hebben die stomme Noordafrikanen het weer gedaan hé Leen. Het zou veel beter geweest zijn als ze de hele lading schurftpiepers als diamanten hadden binnengehaald. Maar die tijden zijn voorbij beste kerel. Je drijft tegenwoordig geen handel meer door mensen met rotzooi af te schepen. Ik werk niet bij de NAK maar vind wel dat er niet één schurftpieper in een duur verkochte partij pootgoed mag zitten. Ze liggen stil en lopen niet weg, dus zo moeilijk is het niet om 100% deugdelijk te selecteren. De prijs er er toch ook naar, mag ik aannemen? En anders houd je het toch gewoon in op het tractement van het Poolse, Roemeense of Kaapverdiaanse selectiepersoneel!

 • no-profile-image

  Ad

  Beetje zielig die Nederlanders , iets sturen wat eigenlijk niet aan de norm voldoet en dan bedroefd zijn als het niet geaccepteerd wordt.Heb zelf ook wel eens pootgoed gehad wat na opkomst niet pluis bleek te zijn maar dan is er niemand thuis en moet je er maar mee zien te leven want in de voorwaarden staat .... Daar zit je dan met je dure pootgoed wat je twee maal mag betalen omdat het overschot en bovemaatse ook nog eens de exportmarkt verziekt.

 • no-profile-image

  gert

  Ook hogere eisen stellen aan de tomaten en paprika,s uit Marokko,anders ook weer terugsturen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.