Home

Achtergrond 292 x bekeken

Pluimveevlees belangrijke bron campylobacterinfectie

Bewerken, klaarmaken en consumptie van pluimveevlees zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van de gevallen van campylobacteriosis in Europa.

In 2007 werden meer dan 200.000 gevallen gemeld in 24 lidstaten van de EU. Dat concluderen experts van het risicopanel Biohaz die – in opdracht van het Europese instituut voor voedselveiligheid Efsa – deze ziekte hebben onderzocht. Campylobacteriosis is een vorm van voedselvergiftiging door besmetting met campylobacter.

Campylobacteriosis is volgens het panel de meest voorkomende dierlijke infectie die overgedragen wordt naar mensen via de voedselconsumptie. Pluimveevlees is waarschijnlijk één van de grootste infectiebronnen voor de mens. Het Biohaz-panel denkt dat het aantal humane besmettingsgevallen waarschijnlijk ook groter is dan officieel wordt gemeld.

Het panel stelt dat een groot aantal EU-lidstaten niet de beschikking heeft over adequate gegevens over de verspreiding van de bacterie binnen de veestapel en humane besmettingen. Het beveelt dan ook aan dat hierin verbetering moet komen en dat het aantal gevallen van campylobacteriosis beter in kaart wordt gebracht. Het ligt in de bedoeling dat de EU in de loop van dit jaar nieuwe doelen vaststelt om de bacterie aan te pakken.

In Nederland is er in de pluimveesector al jaren aandacht voor het campylobacterbesmettingsniveau. Eind 2008 sloten de Nepluvi en het ministerie van VWS een convenant om in eerste instantie een duidelijker zicht te krijgen op de besmettingsniveaus in de slachterijen. Aan de hand van de resultaten zullen verdere maatregelen genomen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.