Home

Achtergrond

Plantuien gaan in Noord-Brabant de grond in

Uienteler en -sorteerder Leon van Meir uit Steenbergen poot plantuien in het Brabantse Ossendrecht.

Door de lange periode van vorst en sneeuw doet hij dit iets later dan normaal. Met de plantuien, die hij vanaf eind juni hoopt te oogsten, kan hij een gat tussen oude en nieuwe oogst zaaiuien opvullen. "Maar dat is altijd gokken, want je weet niet hoeveel er nodig is", zegt Van Meir. Hij plant, net als anders, 10 hectare in. "Als het zo doorgaat, raken de oude uien wel op en kunnen deze een leuk prijsje krijgen."

Venkelteler Joop Litjens uit het Limburgse Leunen had vandaag een primeurtje. Op de boerenbruiloft van de carnavalsvereniging 't Knölleke serveerde hij als Prins Joop de Eerste venkelstamppot aan de ongeveer driehonderd gasten. Op de laatste carnavalsdag wordt traditioneel boerenstamppot geserveerd. Litjens teelt 50 hectare venkel, die hij van mei tot november oogst. De venkelstamppot heeft een aparte anijsachtige smaak. "Niet iedereen hoeft het te eten", zegt Litjens. Foto Gé Hirdes

Melkveehoudster Gea Huizing haalt het water voor de kalveren met emmers uit huis. De kraan in de stal is afgesloten. "We hebben het water afgesloten om te voorkomen dat de boel bevriest", vertelt Huizing. "Ook houden we de deuren zo veel mogelijk dicht om de kou buiten de deur te houden." De damwandstal waar de kalveren gehouden worden is de enige niet geïsoleerde stal op het bedrijf. De melkkoeien staan in een geïsoleerde stal en in de melkstal zit centrale verwarming. Foto Jan Bouwman

Peenteler en -spoeler Jos de Boer in het West-Friese Westwoud heeft het sinds vrijdag drukker. "Er gaat best veel weg", zegt De Boer. "Normaal gesproken ligt alles plat met carnaval. Momenteel hebben alle peenbedrijven het behoorlijk druk. Dat is mooi, zo draaien we de matige kwaliteit peen weg en kunnen we straks aan de goeie partijen beginnen. Dan kan de prijs ook omhoog, want dat gebeurt nu niet." Foto Wick Natzijl

Fruitteler Marijn Snijder verwacht dat de dooiaanval doorzet en versnippert vast snoeihout van zijn Doyenné du Comice bomen. "Als de vorst straks uit de grond gaat duw je het hout de grond in. Ik heb nu vier hectare gesnoeid. Dan is dit blok mooi klaar." Snijder teelt 10 hectare peren. De bomen in dit perceel zijn van 1991. "Een mooie leeftijd voor peren. De knoppen zijn er bijzonder goed uit." Door de koude winter zijn de knoppen niet gaan schuiven. "Geef mij deze winter maar, met een lange snoeiperiode." Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.