Home

Achtergrond 158 x bekeken

Plantengroei komt later op gang

Door de kou van de afgelopen maanden komt de natuur traag op gang.

De bloei van vroege planten zoals hazelaar, els en gele kornoelje is ongeveer twee weken later dan normaal. Dit jaar zullen veel soorten tientallen dagen later bloeien. Dat blijkt uit waarnemingen van de Natuurkalender.

Dit staat in schril contrast met de extreem vroege start van de natuur in 2008. De gele boterbloempjes van het speenkruid werd toen rond deze tijd al in ruim twee derde van het land in bloei gezien.

Veel dieren, waaronder vlinders, kikkers en padden, zijn nu nog in volle rust. De gemiddelde temperatuur ligt sinds het begin van 2010 ongeveer een graad lager dan tijdens de ook al koude start van 2009. Toch ligt de ontwikkeling van de natuur momenteel maar drie dagen achter op het gemiddelde van voor 1988, toen de temperatuur in Nederland begon te stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.