Home

Achtergrond 1 reactie

Physiostart verhoogt opbrengst pootgoed

Het gebruik van het microgranulaat Physiostart heeft een gunstig effect op de opbrengst van pootaardappelen. Het effect verschilt per ras.

Het SPNA-proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl in Noord-Friesland heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het gebruik van Physiostart als granulaatmeststof tijdens het poten in opdracht van producent Timac Agro. In 2008 is het ras Fontane onderzocht, zegt onderzoeker Douwe Werkman. "We hebben een blokkenproef aangelegd in vier herhalingen. In de pootgoedmaat 28/55 millimeter haalde Fontane met Physiostart een meeropbrengst van 1,7 ton per hectare. Er zaten 35 knollen per tien vierkante meter méér dan op de onbehandelde blokken."

Vorig jaar is de proef herhaald met het ras Agria. Toen waren de verschillen kleiner, zegt Werkman. "De behandelde blokken hadden twee knollen per tien vierkante meter meer. Het opbrengstverschil was 1,4 ton, maar dit was niet significant. Vorig jaar was een goed groeiseizoen. Dan komen de verschillen minder tot uiting. We zagen bij de behandelde aardappelen wel dat de wortels beter waren ontwikkeld. Op de proefboerderij is ook een demomonstratie aangelegd met zes rassen. De trend is dat de behandelde objecten meer knollen geven."

Physiostart bevat fosfaat, stikstof, zwavel, zink en de signaalstof amino-purine, zegt Michel Raaphorst van Timac Agro. "Het amino-purine zorgt er voor dat meer wortels worden gevormd, zodat de meststoffen beter worden opgenomen. Gezien de resultaten gaan we verder met het onderzoek."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Foute titel boven dit verhaal! In een van de twee onderzoeksjaren een marginaal resultaat en het tweede jaar GEEN SIGNIFICANT verschil dus wat er hier beschreven wordt is alleen het positieve verhaal van de verkoper!! Laat het onderzoek nog maar eerst een jaar meer doorgaan en kijk dan nog maar eens goed alvorens nu al met zon titel te komen. Verder is het nog maar altijd de vraag of het middel meer oplevert dan het kost!!!! Jammer dat ook dit onderzoek nu door de fabrikant betaald wordt en er gewoon geen onafhankelijk onderzoek meer is en dat ook de vakbladen de oren laten hangen naar de adverteerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.