Home

Achtergrond

Perenproductie op zuidelijk halfrond kleiner

De perenoogst op het zuidelijk halfrond valt dit jaar waarschijnlijk 12 procent lager uit dan in 2009.

Dat blijkt uit oogstramingscijfers van de World Apple and Pear Association (Wapa). De totale oogst in landen als Zuid-Afrika, Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland bedraagt 1.397.000 ton.

Het deel dat zal worden geëxporteerd naar onder meer Europa omvat 701.711 ton, een daling van 9 procent ten opzichte van 2009. De daling doorbreekt de opwaartse trend. Sinds 2007 stegen de exportvolumes elk jaar, terwijl de oogst stabiel was.
Wapa raamt de appeloogst 1 procent hoger op 5.167.000 ton. Daarvan is 1.645.156 ton bestemd voor export, hetgeen neerkomt op een stijging van 1 procent ten opzichte van 2009.
Door de goedkoper wordende euro versus dollar, wordt het voor exporteurs op het zuidelijk halfrond minder aantrekkelijk om naar Eurolanden te exporteren. Tevens is het voor niet-EU-landen als Rusland goedkoper om fruit uit Nederland te kopen. De zwakkere euro stimuleert dus ook de export vanuit Nederland naar niet-EU-landen. De euro is in onmin geraakt door berichten over de zwakke financiële positie van Zuid-Europese landen. De ontwikkelingen lijken gunstig uit te pakken voor de Europese hardfruitmarkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.