Home

Achtergrond 161 x bekeken

Pechtold: tijd voor leefvormneutraal beleid

D66-fractieleider Alexander Pechtold vindt dat alleenwonenden niet zwaarder belast mogen worden dan grote gezinnen, bijvoorbeeld als het gaat om gemeentelijke lasten als de afvalstoffenheffing.

Dat heeft hij vandaag in een verklaring laten weten. Hij haalt cijfers aan van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat Nederland 2,5 miljoen alleenwonenden telt. "Toch wordt er weinig rekening gehouden met alleenwonenden. In veel gevallen zijn alleenwonenden per persoon meer dan twee keer zo duur uit als grote gezinnen'', aldus Pechtold .

"Die onevenredige verhouding komt niet alleen voor bij de afvalstoffenheffing. Op allerlei terreinen, denk aan de zorg- en huurtoeslag, de AWBZ en de ziektekostenverzekering, zijn alleenwonenden veel duurder uit'', aldus D66. Pechtold: "Het wordt tijd dat overheden leefvormneutraal beleid maken. De overheid moet geen oordeel hebben over de vraag of mensen alleen wonen of in grote gezinnen.''

"De wetgeving is nog veel te veel geënt op traditionele gezinsvormen. Het wordt tijd dat we ons richten op het individu'', zegt Pechtold verder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.