Home

Achtergrond

Paniek na finish trekt 6,7 miljoen kijkers

De commotie die dinsdagavond ontstond na de finish van Sven Kramer, heeft dinsdag geleid tot een piek in de kijkcijfers.

Hoewel de 10 kilometer na de dweilpauze gemiddeld 5,1 miljoen kijkers trok, schoten de kijkcijfers direct na de finish van de gediskwalificeerde schaatser omhoog naar 6,7 miljoen. Dat maakte de NOS vandaag bekend.

De NOS baseert zich op een analyse van MediaOnderzoek & Advies. Die afdeling van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bedient zich van de gebruikelijke cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Voor de dweil zaten 2,6 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Gemiddeld is de 10 kilometer heren de meest bekeken uitzending van de winterspelen.

Afgaande op de kijkcijfers was het dinsdagavond stil op straat, want ruim een op de drie Nederlanders (34,1 procent) keek na de dweilpauze naar de televisie. Van al deze televisiekijkers had 63 procent afgestemd op de NOS-uitzending op Nederland 1. Zij zagen hoe Sven Kramer koos voor de binnenbaan in plaats van de buitenbaan, wat leidde tot zijn kwalificatie. Bob de Jong won hierdoor brons.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.