Home

Achtergrond

PBL: biobrandstof niet altijd goed voor milieu

Biobrandstof die nu aan de pomp wordt verkocht, is niet altijd beter voor het milieu dan gewone benzine of diesel.

Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).Het telen van biomassa heeft allerlei neveneffecten. Als die neveneffecten worden meegerekend, kan het gebruik van biobrandstof leiden tot een lagere uitstoot van broeikasgassen, maar ook tot een twee keer zo hoge, aldus het PBL.

Voor het telen van gewassen als koolzaad, mais, suikerriet of tarwe is land nodig en dat kan ten koste gaan van natuur. Als er bijvoorbeeld bossen moeten worden omgehakt, komt er CO2vrij die was opgeslagen in de bomen en de bodem.

Een oplossing kan zijn om per hectare landbouwgrond meer gewassen te oogsten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.