Home

Achtergrond

'Oude patiëntendossiers moeten bewaard'

Patiëntendossiers die ouder zijn dan vijftien jaar, mogen niet worden weggegooid, zoals de wet voorschrijft.

De artsenorganisatie KNMG en de patiëntenbelangenorganisatie NPCF hebben daarvoor vandaag gepleit.

De huidige regels bepalen dat de dossiers per 1 april van dit jaar moeten worden vernietigd. De Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, heeft in 2004 er al voor gepleit de dossiers minstens dertig jaar te bewaren. Dit omdat de 'oude' informatie in de dossiers heel belangrijk kan zijn voor de arts om te bepalen welke behandeling het best is voor een patiënt. Ook in gevallen van erfelijkheid kan de 'oude' informatie van bijvoorbeeld familieleden grote waarde hebben.

De regering heeft het advies van de Gezondheidsraad omgezet in een conceptwetsvoorstel, maar het zal volgens de twee organisaties niet meer lukken om het voorstel op tijd om te zetten in een wet. De KNMG en de NPCF vinden dat de dossiers toch niet mogen worden vernietigd, ook al schrijft de huidige wet dat voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.