Home

Achtergrond

Opvallende besluiten van Balkenende IV

Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is vannacht gevallen. Een overzicht van opvallende besluiten van het vierde kabinet Balkenende en personele wisselingen.

20 februari 2010: Het vierde kabinet van premier Jan Peter Balkenende valt, na een conflict over een mogelijk langer verblijf in de Afghaanse provincie Uruzgan.

- Januari 2010: De gemoederen lopen op over de kabinetsreactie op de de commissie-Davids, die de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak (2003) onderzocht. Een crisis dreigde nadat Balkenende in de eerste reactie conclusies van de commissie weersprak.

- Oktober 2009: Na jaren discussie beslist het kabinet dat de Hedwigepolder onder water moet. De met de Vlamingen afgesproken verdieping van de Westerschelde beschadigt de natuur, wat alleen kan worden hersteld door ontpoldering in Zeeland.

- Oktober 2009: Voorstel de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De operatie moet 4 miljard euro opleveren.

- Juni 2009: Het kabinet besluit tot een proef met de opslag van het broeikasgas CO2 in Barendrecht. CDA, PvdA en D66 zien de noodzaak, de ChristenUnie niet.

- Maart 2009: Na lang onderhandelen worden de coalitiepartijen het eens over maatregelen om Nederland door de economische malaise te loodsen.

- April 2009: De aanschaf van testtoestellen van gevechtsvliegtuig JSF verdeelt de coalitie. Het besluit om pas in 2012 de knoop door te hakken welk toestel de F-16 opvolgt, doet de rust weerkeren.

- December 2008: Jetta Klijnsma volgt Ahmed Aboutaleb op als staatssecretaris van Sociale Zaken. Aboutaleb wordt burgemeester van Rotterdam.

- November 2008: Eberhard van der Laan is de nieuwe minister van Wonen, Wijken en Intergratie. Hij vervangt Ella Vogelaar die niet meer het vertrouwen heeft van haar eigen PvdA.

- September 2008: De hoofdpunten van het advies van de commissie-Veerman voor een 'waterveilig Nederland' worden overgenomen. Veerman vindt dat de komende jaren alle dijken verhoogd of versterkt moeten worden.

- Juli 2008: De ChristenUnie schaart zich schoorvoetend achter uitbreiding van embryoselectie.

- Juli 2008: De horeca wordt rookvrij. De drank moet verkocht worden in een rookvrije ruimte.

- Januari 2008: Het kabinet treft maatregelen nadat PVV-leider Geert Wilders heeft gemeld dat hij een film maakt over de Koran.

- December 2007: Jack de Vries volgt Cees van der Knaap op als staatssecretaris van Defensie. Van der Knaap wordt burgemeester in Ede.

- December 2007: Het kabinet besluit dat de Nederlandse militairen langer in Afghanistan blijven. Nederland doet tot eind 2010 mee aan de NAVO-missie in Uruzgan.

- December 2007: Vrachtverkeer en automobilisten gaan vanaf 2012 betalen voor het gebruik van de auto: de kilometerbeprijzing. De Kamer ziet bezwaren.

- November 2007: Het kabinet beslist het ontslagrecht niet aan te passen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil zo meer mensen aan het werk helpen; de PvdA dreigt met een kabinetscrisis.

- Juni 2007: Bijna 30.000 asielzoekers die al zes jaar in Nederland zijn, krijgen via een generaal pardon alsnog een verblijfsvergunning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.