Home

Achtergrond 1 reactie

Oproer in Bossche Sint-Jan

De eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch is vanochtend door protesten van homoseksuelen en sympathisanten zeer onrustig verlopen.

Vele tientallen aanwezigen verlieten demonstratief en met veel kabaal de kerk toen plebaan (pastoor) Geertjan van Rossem uitlegde dat bij de ontvangst van de communie de juiste beleving van seksualiteit hoort.

Particuliere beveiliging en de ordedienst van de Sint-Jan probeerden de rust vergeefs te bewaren. De politie was buiten de kerk aanwezig maar hoefde voor zover bekend niet in te grijpen.

Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie door de Reuselse pastoor Luc Buyens aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp. Tot verdriet van homo-organisaties kreeg de pastoor alle steun van het bisdom Den Bosch.

Een groot en bont gezelschap homoseksuelen, lesbiennes, transseksuelen, lokale en landelijke politici was naar de basiliek in Den Bosch gekomen. Ze droegen roze protestdriehoekjes en een enkel protestbord.

Van Rossem begon de dienst met een verklaring over de pijnlijke keuze om tijdens de mis helemaal geen communie uit te reiken. Het meest kostbare sacrament is geen speelbal voor protest, legde hij uit. Kerkgangers reageerden met boegeroep. De plebaan vatte dat op als steun voor zijn standpunt en hij toonde begrip voor de boosheid, teleurstelling en verwarring van de vaste bezoekers.

Drie dames in fel roze gekleurde jurken en pruiken trokken de aandacht toen ze de mis halverwege binnenliepen. Het meeste rumoer ontstond korte tijd later. Het spreken werd de plebaan onmogelijk gemaakt toen hij vertelde dat de ontvangst van de hostie niet vanzelfsprekend is.

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant, die vooraf om een waardig protest had gevraagd, legde de schuld van het onrustige verloop van de dienst bij de pastoor. "De waardigheid ging verloren door het gedrag van de plebaan.''

COC Nederland kondigde vandaag voortzetting van de acties aan. De organisatie roept medestanders op om in totaal het symbolische aantal van zeven keer naar de kerk te gaan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    vrouw

    Wat een onzin om geen hostie te willen uitdelen aan homo's of lesbienes. Als de RK kerk zich wat moderner opsteld, komen er misschien ook meer jongeren op af. Nu is alles grijs in de kerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.