Home

Achtergrond

Ophokgebod Drenthe per 1 maart opgeheven

De ophokplicht voor pluimvee in een deel van Drenthe wordt met ingang van aanstaande maandag opgeheven.

Dat heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) bekendgemaakt. De ophokplicht werd 18 december ingesteld in een gebied rondom een bedrijf in Hooghalen. Dit legbedrijf was besmet met salmonella gallinarum. De ophokperiode zou maximaal 12 weken duren, maar de adviescommissie pluimveegezondheidszorg van het PPE en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) achten het verantwoord om het gebod op te heffen.

Het besmette koppel leghennen is namelijk eind december geruimd, waarna de stal gereinigd en ontsmet is. Het nieuwe koppel is gevaccineerd tegen salmonella gallinarum en er hebben zich geen tekenen van een besmetting meer voorgedaan. Pluimveehouders mogen hun dieren vanaf maandag weer naar buiten laten. Voor biologische hennen gold het gebod niet omdat dat volgens Europese regels niet is toegestaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.