Home

Achtergrond

Opgaande lijn in uienexport

De Nederlandse uienexport vertoont een duidelijk opgaande lijn sinds 2005, meldt het PT.

Buiten de Europese Unie (EU) zijn de Afrikaanse landen, Rusland, Midden-Amerika en Maleisië de belangrijkste exportbestemmingen voor Nederlandse uien. Binnen de EU gaan de meeste uien naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Frankrijk.

Sinds 2005 is Polen een sterk opgekomen afnemer van Nederlandse uien. De uitvoer naar Tsjechië is na een hoogtepunt in 2007 minder geworden. Brazilië is dit seizoen opeens weer in de markt voor Nederlandse uien. Dit heeft te maken met een lager aanbod in de Zuid-Braziliaanse teeltgebieden.

In de eerste helft van het seizoen 2009/2010, 6 juli tot en met 31 december 2009, is 467 miljoen kilo Nederlandse uien uitgevoerd. Dat is 51 miljoen kilo meer dan in dezelfde periode in 2008. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw (PT) en het Kwaliteits-Controle-Bureau.

In de laatste twee weken van 2009, 21 tot en met 31 december, is ruim 22 miljoen kilo Nederlandse uien uitgevoerd. De belangrijkste afnemers waren landen in Afrika, het Verenigd Koninkrijk, Maleisië, de Filippijnen, België, Rusland en Duitsland.

2009 begon met lage uienprijzen, maar vanaf het voorjaar is een duidelijk opgaande lijn waarneembaar in de noteringen van de commissie in Emmeloord. Er is weinig verschil tussen de prijzen van de sortering 30 procent en 60 procent grof. De grootste verschillen tussen de onder- en de bovenprijs zijn te zien aan het eind van het seizoen, vlak voor de nieuwe oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.