Home

Achtergrond

Open dag AOC De Groene Welle

Agrarisch Opleidingencentrum (AOC) De Groene Welle organiseerde vandaag haar jaarlijkse open dag.

De Groene Welle biedt een breed pakket VMBO- en MBO-beroepsopleidingen aan die direct of indirect met de land- en tuinbouw te maken hebben. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht en kunnen vaak worden gecombineerd met werk. De opleidingen vallen daarom niet onder het ministerie van onderwijs, maar het ministerie van landbouw. Foto Ruud Ploeg

De verwarming draait in het kassengebied van het Friese Berlikum op volle toeren. Het is gelukkig ook zonnig. De zon doet de sneeuw op het regenwaterreservoir opvallend snel smelten en verdampen. Zonneschijn doet gewassen in de zettingsfase bovendien meer goed dan de koude het gewas kan schaden. "Erg koud weer in combinatie met donker is funest voor ons, maar als het weer open is maken wij ons weinig zorgen", aldus bedrijfsleider Minne Schiphof van De Groene Tuin. Over tien weken hoopt hij paprika’s te oogsten. De firma teelt in Berlikum 9 hectare paprika’s en daarnaast op 12 hectare tomaten en op 1 hectare pepers. Het verwarmen kost natuurlijk wel geld en dus houden telers de thermostaat in de gaten. Foto Alex de Haan

Terwijl deze boerin in Shanghai melk verzamelt, meldt persbureu AFP dat nieuwe arrestaties zijn verricht in de in China voortslepende melamine-zaak. Het zou gaan om drie medewerkers van zuivelbedrijf Lekang Dairy en een handelaar. De arrestaties volgen uit een nieuwe inspectie naar melamine-sporen. Onlangs zijn acht mensen veroordeeld vanwege vervuiling van zuivel met melamine. Drie beklaagden kregen de doodstraf. Melamine wordt gebruikt voor kunststoffen, in voeding kan het het eiwitgehalte hoger doen lijken. Foto ANP

Akkerbouwer Gé van der Weijden laadt zijn uien. Hij heeft ze via Uienhandel Lowie de Koeijer verkocht aan een Zeeuwse verpakker die de uien afzet op de Russische markt. "Ik heb ze in november voor 14 cent gekocht", vertelt De Koeier. "Dat was op dat moment de dagprijs. Nu ligt de prijs hoger, maar dat had ook de andere kant op kunnen gaan. Hij zit in elk geval boven kostprijs." De kwaliteit van deze partij ton is prima, zegt de commissionair. 7 procent tarra noemt hij netjes. Van der Weijden heeft nog een cel in bewaring. De koeijer heeft geprobeerd heeft die te kopen, maar de teler laat niet los. Zo gaat het dezer dagen in de uiensector. "Tot nu toe hebben de telers gelijk gehad. De markt is positief." Foto Axipress

Komkommerteler Maarten Post uit het Zuid-Hollandse Nootdorp plukt de eerste komkommers van zijn nieuwe teelt. De planten staan sinds 23 december in de kas. "De kwaliteit is goed en tweederde van de productie is 40’ers. We streven ernaar zo veel mogelijk in de maatsoorten 35-40 te telen. Dat levert de beste prijzen op." Momenteelt wordt voor 40’ers rond de 68 cent per stuk betaald. Foto Fred Libochant

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.