Home

Achtergrond 297 x bekeken 1 reactie

Opbrengstprognose voor suikerbieten toch te laag

De hoge opbrengstvoorspelling voor suikerbieten was in 2009 lager dan wat is gerealiseerd.

De prognoses zijn gemaakt op basis van de groeimodellen van bieteninstituut IRS en verwerker Suiker Unie.

Dat er een recordoogst aan zat te komen, was half augustus vorig jaar al duidelijk met een prognose van 12,6 ton suiker per hectare. Dit bleek 1,4 ton (10 procent) lager dan de gerealiseerde gemiddelde opbrengst van 14 ton suiker per hectare. De prognose van de wortelopbrengst was 4,4 ton per hectare (6 procent) lager.

Het IRS verklaart de te lage prognose deels uit de bovengemiddelde groei vanaf half augustus. Daarnaast hebben de modellen de groei te laag ingeschat. Dat de afwijking bij het suikergewicht groter is dan bij het wortelgewicht komt door het hoge suikergehalte van de campagne.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Misschien Co2 turboeffect nog niet meegenomen in groeimodel?!

Of registreer je om te kunnen reageren.