Home

Achtergrond

Op pad met hond en herder

Marianne Duinkerken (51) is een van de twee schaapherders van de grootste schaapskudde van Drenthe. De kudde Drentse Heideschapen graast op het Ballooër veld. Ze vertelt over haar werk.

Waarom ga je niet met een maaimachine over de hei?
,,Je laat de kudde grazen om de hei zo te laten. Het moet geen grasveld worden, maar juist zo blijven met alle graspollen, hobbels en geulen. Je graast ook niet als er zeldzame bloemen bloeien. Schapen kunnen ook beter bij stukken komen met drassig land of struiken.
Zou je niks doen, dat werd de hei een bos. En omdat de grond heel schraal is, zouden bomen al het water opzuigen en zo alles nog schraler worden.”

Hoe oud wordt een schaap?
,,Normaal wordt een schaap 17-20 jaar. De schapen in de kudde worden ongeveer 5-6 jaar.”

Wat eet een schaap?
,,Het eet heide, gras, de bast van bomen, takjes van dennenbomen. En ze zijn dol op eikels en paddenstoelen. En ze krijgen in de winter hooi bijgevoerd.”

Worden de schapen gemolken?
,,Nee, deze schapen worden gehouden om de hei gezond te houden. Daarnaast heb je natuurlijk de wol en het vlees. Vroeger werden ze juist gehouden om de mest. De grond in Drenthe is heel arm: je hebt veel mest nodig om er iets te kunnen laten groeien.”

Meer over Marianne en haar kudde lees je hier.

Speel zelf voor schaapshond
Wil je zelf schapen leren drijven, net als een schaapshond? Doe dan dit leuke spel.

Foto

Jos Hillebrand

Of registreer je om te kunnen reageren.