Home

Achtergrond 192 x bekeken

Ook bundelingsgesprekken APO-paprika lopen vast

Bundeling van zeventig procent van het het aanbod paprika is mislukt.

Drie van de vijf telersverenigingen besloten gisteren niet mee te doen aan de oprichting van een gezamenlijke verkoopcoöperatie, een associatie voor producentenorganisaties (APO). Alleen ZON en Coforta (The Greenery) stemden voor. Best Growers Benelux, Versdirect.nl en FresQ haakten af.

Volgens Theo Tijssen, stuurgroepsvoorzitter, kregen enkele verenigingen niet alle telers mee, terwijl dat wel een eis was. Ook bleek het lastig de plannen in te passen in directe afzetrelaties met handelshuizen. Tijssen heeft geen signalen dat deze handelshuizen hebben aangedrongen op het afzien van deelname.

De bundelingsgesprekken lopen zeker twee jaar. Eind vorig jaar maakte een aanscherping van de eisen voor APO’s door het PT en LNV de zaken complexer.

Tijssen wil in overleg met beide partijen over ruimte om die regels in de toekomst aan te passen. Donderdag liepen gesprekken voor een APO tomaat ook stuk. In de glastuinbouw zijn er nog wel gesprekken over APO komkommer.

Of registreer je om te kunnen reageren.