Home

Achtergrond 170 x bekeken

Onrust Natura 2000 neemt toe

De Tweede Kamer heeft woensdag in een ongemeen scherp debat haar ongenoegen uitgesproken over de voortgang rond Natura 2000.

Minister Gerda Verburg kon de zorgen van de Kamer geen moment wegnemen.

De kwalificaties van de Kamer over de gang van zaken waren niet mals. ”Bestuurlijk onverantwoord”, oordeelde Ger Koopmans (CDA). ”Er is iets grondig misgegaan”, aldus Ernst Cramer. Aan de andere kant van het politieke spectrum sprak Esther Ouwehand (PvdD) van één grote exercitie ’waar kunnen we ons zo veel mogelijk aan onze verplichtingen ontworstelen’.

De Kamer wilde van de minister weten waarom er nog steeds geen zicht is op de maatregelen die bij Natura 2000-gebieden genomen moeten worden, de kosten daarvan en wie die moet dragen.

”Ik begrijp en deel uw ongeduld”, zei Verburg, die de provincies opnieuw gaat aanschrijven meer voortgang te maken. ”Maar zorgvuldigheid en voldoende draagvlak staan voorop”, zei ze.

De Kamer vreest klem te komen staan als eind dit jaar de Natura 2000-gebieden definitief moeten worden aangewezen. Volgens Verburg kan de aanwijzing daarna nog wel worden aangepast, maar vergt dat wel een nieuwe, tijdrovende procedure. Aan de natuurdoelen kan niet worden getornd.

LNV werkt ook aan een stikstofaanpak, die eind dit jaar klaar is. De Kamer vindt dat te laat: de intensieve veehouderij moet op 1 april ammoniakreductieplannen klaar hebben; en zonder stikstofparagraaf zijn beheerplannen voor Natura-gebieden onvolledig.

Het chaotische debat wordt vermoedelijk volgende week voortgezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.