Home

Achtergrond 261 x bekeken 1 reactie

"Onkruid" levert Argentijnse regering 6 miljard op

Tijdens de landbouwstakingen twee jaar geleden noemde de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner soja nog "onkruid".

De regering kan dit jaar echter 6 miljard euro verdienen aan de export van sojaproducten.

De verwachting is gebaseerd op de wereldmarktprijs van circa 350 dollar (257 euro) per ton en een recordoogst van 52,5 miljoen ton. De regering collecteert het geld door een exportheffing van 35 procent en andere belastingen. In totaal stroomt 13 miljard euro het land binnen.

Volgens LNV-raad Freek Vossenaar verdient de regering het meest aan de teelt. Boeren verdienen circa 72 euro per hectare. Per geoogste hectare incasseert de regering 301 euro, zonder arbeid te verrichten of in risico te participeren.

Ondanks de hoge belastingdruk worden rendementen behaald, wat volgens Vossenaar bewijst dat Argentijnse boeren een "formidabele concurrentiekracht" demonstreren. Ook volgend jaar zal naar verwachting daarom veel soja worden ingezaaid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Ja hoor,de boeren mogen het product leveren voor een zacht prijsje,en dan de boeren maar prijzen voor de enorme concurrentiekracht die ze laten zien,dat komt wel meer voor

Of registreer je om te kunnen reageren.